Кинески

Кинески

Наша сарадња са Институтом „Конфуције“ започела је у мају 2010. године, када смо  организовали „Дане Кине“, и у нашој школи угостили кинеске студенте српског са Универзитета у Пекингу и да се дружимо са њима. Том приликом у школи је гостовао и господин Чен Јудонг, кинески директор Института. Приредба коју су током „Дана Кине“ ученици одржали у библиотеци остала је свима у сећању. Тада је и отпочела изградња моста кога граде сами путници својим корацима преко тог моста.

Наредне јесени отпочела је и настава, у форми секције за проучавање кинеског језика и културе, коју изводе професори Института и лектори из Кине. Од тада је више од 400 наших ученика изразило жељу да учи кинески, њих око 150 у тој жељи истрајало, а 30 ученика  боравило у Кини током читавог летњег распуста, због успеха који су постигли на такмичењу „Знањем до Кине“, у организацији Института „Конфуције“. У Кини су били и двоје професора, а у оквиру посете директора из Србије Кини, у групи изабраних био је и наш директор.

Сарадња са Институтом је била је изванредна и на обострано задовољство. Наша библиотека је обогаћена са око 100 књига на кинеском и енглеском о кинеској цивилизацији, језику и култури, сала за физичко са два стола за стони тенис, а настава је добила подршку у виду два пројектора и два лаптопа, који су поклон Института „Конфуције“.

Наши ученици, као актери програма, редовно учествују на свим манифестацијама на којима учествује, или које организује Институт (прослава кинеске Нове године, „Дан Института“, Сајам књига…). У нашој свечаној сали, у новембру 2015, одржано је „Кинеско вече“, а прославили смо и Дан пуног Месеца, празник поезије и породичног окупљања (2012. године), свечано отварали сваку нову годину учења кинеског у нашој школи…

Сарадња са Институтом нашла је место и на насловној страни „Политике“ (26.10.2010, „Кинески језик све популарнији у школама“) и у многим другим нашим штампаним и електронским медијима, а, понекад, и у кинеским.

Сарадња XIII београдске гимназије и Института „Конфуције“ већ представља шестогодишњи, златни континуитет. Поносимо се због тога!
Мост је изграђен. Као и о градњи, о његовом трајању и даље одлучују сами путници!