Predavanje Ljubomira Saramandića

Predavanje Ljubomira Saramandića

U ponedeljak, 25. januara, u školi je gostovao gospodin Ljubomir Saramandić, autor knjige „Hodočašće na Krf“ i stalno zaposleni predstavnik Srbije na Krfu, koji vodi turističke grupe, stara se o srpskom nasleđu na Vidu i Krfu i bavi se istoriografskim istraživanjem te epohe. Gospodina Saramandić je i bivši učenik naše škole, tako da je i njemu, kao i nama, to bio dodatni razlog za zadovoljstvo.

Pred stotinjak učenika i profesora, u svečanoj sali, imali smo priliku da čujemo nezaboravne reči gospodina Saramandića o potrebi da Država proglasi obaveznom posetu Vidu i Krfu za sve učenike, kako bi čitava budućnost tih đaka bila oslonjena na poštovanje žrtava, na ponos zbog pokazanog herojstva, kao i da bi bila izvor snage za svako buduće životno iskušenje.

Nezaboravne su i pouke gospodina Saramandića o tome kako nijedan srpski vojnik na Krfu, iako se čitava vojkska nalazila u očajnoj situaciji, nije posegao za tuđim, zbog čega se srpsko ime i danas sa poštovanjem izgovara među Grcima na Krfu i da pravi patriotizam nije u „kič ikonografiji“ nego u dubokom osećanju, kulturi i duhovnosti.

Ključne reči: predavanje

Ostavite komentar

Your email is never published nor shared. Sva obavezna polja su označena *

*