Чланови планинарске секције у Хиландару и на врху Атоса

Чланови планинарске секције у Хиландару и на врху Атоса

Од 2011. до 2015. године, чланови наше планинарске секције (бивши ученици и професори) у више наврата су, у организацији Архиепископије Београдско-карловачке, заједно са војним гимназијалцима, боравили у Хиландару и пели се на највиши врх Свете горе Атонске – Атос (2033 м).

После дводневног боравка у Хиландару, присуствовања литургији и причешћа, пели су се на Атос, са његове јужне, најстрмије стране. Успон је почињао на самој обали у испосничком насељу Каруља, па би, после више од 2000 степеника, прелазио у стрму планинску стазу. На путу до врха, најпре би се долазило до цркве Панагије („Свесвета“ – посвећена Богородици), на око 1500 метара висине. После успона на врх, или би се ноћило на самом врху, или око Панагије, под отвореним небом.

Остају незаборавни дани боравка у Хиландару и на Атосу: окрепљење леденом водом из бунара Светог Саве, ходање без обуће „Стазом Светог Саве“ од Хиландара до мора, седење у хладу испод лозе Светог Симеона, приче са хиландарским монасима, уживања у оброцима и господству хиландарске кухиње и трпезарије, посете грчком манастиру Есфигмену, у непосредној близини Хиландара, бескрајна пучина Егеја док излази Сунце, посматрана са Атоса, звездано небо над Атосом и поглед на врх док одмиче брод ка Уранополису, а, изнад свега, огромно унутрашње смирење…

Као успомену на наше боравке у Хиландару, од хиландарског игумана Методија, добили смо на поклон копију иконе Богородице Тројеручице, са његовим благословом, која се налази у зборници наше школе.

Надамо се да ће бити прилике да XIII београдска гимназија настави своје присутво на Светој гори. До сада су тамо боравили бивши ученици Александар Алемпијевић, Ђорђе Цветковић, Александар Тешић, Данило Антић и Небојша Кнежевић, као и професори Веско Ђаловић, Зоран Башић и Бојан Вучковић.

Кључне речи:

Оставите коментар

Your email is never published nor shared. Сва обавезна поља су означена *

*