Članovi planinarske sekcije u Hilandaru i na vrhu Atosa

Članovi planinarske sekcije u Hilandaru i na vrhu Atosa

Od 2011. do 2015. godine, članovi naše planinarske sekcije (bivši učenici i profesori) u više navrata su, u organizaciji Arhiepiskopije Beogradsko-karlovačke, zajedno sa vojnim gimnazijalcima, boravili u Hilandaru i peli se na najviši vrh Svete gore Atonske – Atos (2033 m).

Posle dvodnevnog boravka u Hilandaru, prisustvovanja liturgiji i pričešća, peli su se na Atos, sa njegove južne, najstrmije strane. Uspon je počinjao na samoj obali u isposničkom naselju Karulja, pa bi, posle više od 2000 stepenika, prelazio u strmu planinsku stazu. Na putu do vrha, najpre bi se dolazilo do crkve Panagije („Svesveta“ – posvećena Bogorodici), na oko 1500 metara visine. Posle uspona na vrh, ili bi se noćilo na samom vrhu, ili oko Panagije, pod otvorenim nebom.

Ostaju nezaboravni dani boravka u Hilandaru i na Atosu: okrepljenje ledenom vodom iz bunara Svetog Save, hodanje bez obuće „Stazom Svetog Save“ od Hilandara do mora, sedenje u hladu ispod loze Svetog Simeona, priče sa hilandarskim monasima, uživanja u obrocima i gospodstvu hilandarske kuhinje i trpezarije, posete grčkom manastiru Esfigmenu, u neposrednoj blizini Hilandara, beskrajna pučina Egeja dok izlazi Sunce, posmatrana sa Atosa, zvezdano nebo nad Atosom i pogled na vrh dok odmiče brod ka Uranopolisu, a, iznad svega, ogromno unutrašnje smirenje…

Kao uspomenu na naše boravke u Hilandaru, od hilandarskog igumana Metodija, dobili smo na poklon kopiju ikone Bogorodice Trojeručice, sa njegovim blagoslovom, koja se nalazi u zbornici naše škole.

Nadamo se da će biti prilike da XIII beogradska gimnazija nastavi svoje prisutvo na Svetoj gori. Do sada su tamo boravili bivši učenici Aleksandar Alempijević, Đorđe Cvetković, Aleksandar Tešić, Danilo Antić i Nebojša Knežević, kao i profesori Vesko Đalović, Zoran Bašić i Bojan Vučković.

Ključne reči:

Ostavite komentar

Your email is never published nor shared. Sva obavezna polja su označena *

*