Наши ученици учествовали у обележавању стогодишњице од одбране Београда

Наши ученици учествовали у обележавању стогодишњице од одбране Београда

На данашњи дан, 7. октобра, пре тачно сто година, на Топчидерском брду су, храбро, удруженим снагама, Срби и Јевреји бранили Београд и његове територије: Баново брдо, Кошутњак, Чукарицу. У то име, одржана је комеморација на линији фронта – спомен гробљу, где су међу медијима и многим важним личностима, почасни гости били и ученици XIII београдске гимназије, које је председница удружења „Арчибалд Рајс“, Милена Матић, позвала да својим присуством увеличају овај догађај.

 

Споменик браниоцима Београда на Топчидеру један је од многих из периода Првог светског рата, али редак и изузетан по томе што га је подигао немачки генерал Макензен, у част страдалим српским борцима, а по освајању Београда.

 

Армије централних сила окружиле су српску војску у јесен 1915. године. У поређењу са српских 300 000 војника, биле су итекако бројчано надмоћније са својих 700 000 бораца. Напад у ноћи између 6. и 7. октобра, под вођством генерала Макензена, трајао је пуних седам дана. Београд је био опкољен са свих страна, бомбардован небројеним гранатама. Попис жртава никад није урађен, али се процењује да је у непријатељским редовима страдало 1200 људи, док је погинулих Срба било око 5000. У одбрани Београда храбро су, раме уз раме, учествовали и Јевреји, којих је у предратној Србији било 8.000. Били су добри и привржени грађани и гајили искрену љубав према браћи Србима. Себе су називали „Србима Мојсијеве вере“ – како је то изјавио један од чланова Јеврејске општине Београда.

 

Обележавање стогодишњице од напада на Београд, својим присуством увеличали су председник Општине Чукарица, председник Скупштине Општине Чукарица, представници и чланови Јеврејске општине, почасни гости из Израела, представници удружења Стари Чукаричани и ученици треће године XIII београдске гимназије, Страхиња Бановић III/3, Јана Ћирковић III/2, Милијан Богдановић III/9, Борис Стојановић III/1, Димитрије Бунчић III/1 и Никола Младеновић III/2.

 

Они су уз велику помоћ и подршку професора српског језика Биљане Радосављевић и Софије Ширадовић, професора историје Сање Ристић, као и директора школе, Бојана Вучковића, припремили и изнели дирљив програм поводом комеморације. Изражајним рецитовињем, убедљивим излагањем и приказивањем официрских униформи из тог периода, допринели су свечаној атмосфери овог догађаја.

 

Програм рецитала:
Страхиња Бановић: говор мајора Гавриловића браниоцима Београда;
Јана Ћирковић: Бранислав Нушић, из Деветсто петнаесте: Отаџбина;
Милијан Богдановић, Борис Стојановић, Димитрије Бунчић: Бранко В. Радичевић Свети Илија и артиљерци
Јана Ћирковић: Станислав Винавер, из Ратних другова – Учитељ Дача
Никола Младеновић: Арчибалд Рајс одломци из записа Чујте, Срби!

Милица Предојевић I/3

Кључне речи:

Оставите коментар

Your email is never published nor shared. Сва обавезна поља су означена *

*