Naši učenici učestvovali u obeležavanju stogodišnjice od odbrane Beograda

Naši učenici učestvovali u obeležavanju stogodišnjice od odbrane Beograda

Na današnji dan, 7. oktobra, pre tačno sto godina, na Topčiderskom brdu su, hrabro, udruženim snagama, Srbi i Jevreji branili Beograd i njegove teritorije: Banovo brdo, Košutnjak, Čukaricu. U to ime, održana je komemoracija na liniji fronta – spomen groblju, gde su među medijima i mnogim važnim ličnostima, počasni gosti bili i učenici XIII beogradske gimnazije, koje je predsednica udruženja „Arčibald Rajs“, Milena Matić, pozvala da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj.

 

Spomenik braniocima Beograda na Topčideru jedan je od mnogih iz perioda Prvog svetskog rata, ali redak i izuzetan po tome što ga je podigao nemački general Makenzen, u čast stradalim srpskim borcima, a po osvajanju Beograda.

 

Armije centralnih sila okružile su srpsku vojsku u jesen 1915. godine. U poređenju sa srpskih 300 000 vojnika, bile su itekako brojčano nadmoćnije sa svojih 700 000 boraca. Napad u noći između 6. i 7. oktobra, pod vođstvom generala Makenzena, trajao je punih sedam dana. Beograd je bio opkoljen sa svih strana, bombardovan nebrojenim granatama. Popis žrtava nikad nije urađen, ali se procenjuje da je u neprijateljskim redovima stradalo 1200 ljudi, dok je poginulih Srba bilo oko 5000. U odbrani Beograda hrabro su, rame uz rame, učestvovali i Jevreji, kojih je u predratnoj Srbiji bilo 8.000. Bili su dobri i privrženi građani i gajili iskrenu ljubav prema braći Srbima. Sebe su nazivali „Srbima Mojsijeve vere“ – kako je to izjavio jedan od članova Jevrejske opštine Beograda.

 

Obeležavanje stogodišnjice od napada na Beograd, svojim prisustvom uveličali su predsednik Opštine Čukarica, predsednik Skupštine Opštine Čukarica, predstavnici i članovi Jevrejske opštine, počasni gosti iz Izraela, predstavnici udruženja Stari Čukaričani i učenici treće godine XIII beogradske gimnazije, Strahinja Banović III/3, Jana Ćirković III/2, Milijan Bogdanović III/9, Boris Stojanović III/1, Dimitrije Bunčić III/1 i Nikola Mladenović III/2.

 

Oni su uz veliku pomoć i podršku profesora srpskog jezika Biljane Radosavljević i Sofije Širadović, profesora istorije Sanje Ristić, kao i direktora škole, Bojana Vučkovića, pripremili i izneli dirljiv program povodom komemoracije. Izražajnim recitovinjem, ubedljivim izlaganjem i prikazivanjem oficirskih uniformi iz tog perioda, doprineli su svečanoj atmosferi ovog događaja.

 

Program recitala:
Strahinja Banović: govor majora Gavrilovića braniocima Beograda;
Jana Ćirković: Branislav Nušić, iz Devetsto petnaeste: Otadžbina;
Milijan Bogdanović, Boris Stojanović, Dimitrije Bunčić: Branko V. Radičević Sveti Ilija i artiljerci
Jana Ćirković: Stanislav Vinaver, iz Ratnih drugova – Učitelj Dača
Nikola Mladenović: Arčibald Rajs odlomci iz zapisa Čujte, Srbi!

Milica Predojević I/3

Ključne reči:

Ostavite komentar

Your email is never published nor shared. Sva obavezna polja su označena *

*