Предавање Љубомира Сарамандића

Предавање Љубомира Сарамандића

У понедељак, 25. јануара, у школи је гостовао господин Љубомир Сарамандић, аутор књиге „Ходочашће на Крф“ и стално запослени представник Србије на Крфу, који води туристичке групе, стара се о српском наслеђу на Виду и Крфу и бави се историографским истраживањем те епохе. Господина Сарамандић је и бивши ученик наше школе, тако да је и њему, као и нама, то био додатни разлог за задовољство.

Пред стотињак ученика и професора, у свечаној сали, имали смо прилику да чујемо незаборавне речи господина Сарамандића о потреби да Држава прогласи обавезном посету Виду и Крфу за све ученике, како би читава будућност тих ђака била ослоњена на поштовање жртава, на понос због показаног херојства, као и да би била извор снаге за свако будуће животно искушење.

Незаборавне су и поуке господина Сарамандића о томе како ниједан српски војник на Крфу, иако се читава војкска налазила у очајној ситуацији, није посегао за туђим, због чега се српско име и данас са поштовањем изговара међу Грцима на Крфу и да прави патриотизам није у „кич иконографији“ него у дубоком осећању, култури и духовности.

Кључне речи: предавање

Оставите коментар

Your email is never published nor shared. Сва обавезна поља су означена *

*