Antigona između zakona i običaja

Antigona između zakona i običaja

Lana Đurić 1-3, treća nagrada na Smotri ćiriličke pismenosti – Konkurs za najbolji pismeni zadatak, Titel, 2016.

Antigona između zakona i običaja

 

Hladno mi je. Zar sam ovo zaslužila? Pak ja ne smatrah tako jakom Kreontovu naredbu. Valjda zato što sam s vrlinom rođena.

Oko mene su samo puke,gole stene. Šta će biti sa mnom? Mada pretpostavljam. Ako sam rođena da umrem mlada, bez svoje stečene porodice, zašto sam uopšte rođena? U pravu su kad kažu:,,Tebe je tvoja volja ubila“. Ali to nije samo volja. Ja sam morala to da uradim. Zar je toliki greh – pokopati brata? Umre li, makar i rđav čovek, zaslužuje biti pogreben, a ne da bez groba istrune. Dok sedim potpuno sama, pitam se šta li radi moj Hemon? Šta li radi taj nesrećni momak? Znam da mu nije lako. Pa kome bi bilo? Umreće osoba koju voli, sama, u mukama. Zazidana u stene, samo jer je radila po božijim zakonima, božijoj volji. Znam da je narod mislio i hteo isto što i ja, ali dok sam prolazila gradom, plačući nad svojom sudbom, svi su samo stajali, ćutali i gledali. A bilo im je žao.

Tiho je ovde. Bar je do sad bilo.Čujem nešto napolju.Životinje. Da li da samo sedim bespomoćno i čekam da umrem od gladi, žeđi, straha? Ili da pak presudim sebi? Ne znam.Vidim jedan istureni kamen o koji bi kanap mogao da se veže.

Neću lagati, bojim se smrti. Da li da izaberem kratku i brzu smrt ili polako umrem u mukama? Već sam odustala od zamisli da će se Kreont osvestiti i shvatiti da kada čovek umre, njegovi gresi se brišu. Mada i ako shvati, ja ću tada već uveliko sve to posmatrati iz nekog drugog sveta.

Ne razmišljajući previše iscepala sam svoju haljinu i napravila omču. Valjda će izdržati. A i nisam mnogo teška. Kačim omču o istureni kamen. Gledam oko sebe. Usledio je potpuni muk. Čujem srce kako jako udara. Uplašila sam se.

Nije trajalo dugo. Bol je bio jak. Sada vidim svoje beživotno telo. Na licu poslednja suza sliva se niz obraz. Gotovo je.

„Za kovanje sreće najpre je malj da razuman budeš. Nikad red ne remeti božiji. Za oholu reč pretrpeti mora hvališa pust udarce teške. U starosti ga pameti nauče“.

Čula sam da je Kreonta sačekala golema nesreća. A govorila sam mu:„Bolje udovoljavati božijim zakonima, tamo ćeš više vremena provesti“.

Ključne reči:

Ostavite komentar

Your email is never published nor shared. Sva obavezna polja su označena *

*