Konkurs „Milana Đorđević“

Konkurs „Milana Đorđević“

Milana Đorđević rođena je 1990. godine u Beogradu. Osnovnu školu Filip Višnjić završila je kao odlična učenica i dobitnica Vukove diplome. Osim što je sa lakoćom  završavala sve školske obaveze u XIII beogradskoj gimnaziji, bila je odličan đak i redovno je prisustvovala raznim vannastavnim aktivnostima. Posebno se isticala na filozofskoj sekciji, gde je na samosvojan način izlazila na kraj sa velikim filozofskim problemima.POHVALA-2016

Milana je bila prijatna i blaga osoba, koja je svojom senzibilnošću i inteligencijom inspirisalaučenike, ali i profesore. Ljubav prema knjizi je ispoljavala tokom celog školovanja. Bila je stalni korisnik školske biblioteke i neprekidno je čitala. Nije se zadovoljavala samo pročitanom knjigom već je posle svake dodatno istraživala o njenom autoru, kao i sličnom delima. Zbog toga i ne čudi što je Grupu za svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu upisala kao jedan od najboljih kandidata. Posle samo godinu dana uspešnih studija, u julu 2010. godine, tragično je izgubila život u saobraćajnoj nesreći.

U ime sećanja na Milanu, naša škola svake godine raspisuje Konkurs za najbolji, novi, originalni i neobjavljaeni književni rad, koji obrađuje filozofsku temu. Konkurs time objedinjuje njene dve velike ljubavi: filozofiju i književnost. Od nedavno u školskoj biblioteci postoji i kutak u kome se čuvaju Milenine knjige, koje je školi darovala njena porodica. Slučajno ili ne, književnost nas zbližava i stvara čvršće veze nego što možemo i da naslutimo.

2015/16. Vasilije Becić 4/7: „Parabola o stolici“. Rad pročitajte OVDE.


 

2014/15. Filip Samardžić 3/4: „Čuvar“. Rad pročitajte OVDE.


 

2013/14. Dorotea Damjanović 4/4: „Iznova ispričan mit o pećini“. Rad pročitajte OVDE.


 

2012/13. Aleksandra Ninković 4/7: „Ko“. Rad pročitajte OVDE.