Студијска посета ученика и професора IV општеобразовне гимназије из Вроцлава

Студијска посета ученика и професора IV општеобразовне гимназије из Вроцлава

Узвратна посета ученика и професора IV општеобразовне гимназије из Вроцлава Београду од 20-26. септембра настала је као резултат успостављања сарадње између једне од најугледнијих школа у Вроцлаву и XIII београдске гимназије. Након што су као првонаграђени на Фестивалу креативности 2013. године добили прилику да отпутују у Пољску, својим вршњацима представе победнички пројекат и упознају њихову земљу, народ, град и школу, београдски гимназијалци показали су да могу бити исто толико добри домаћини.

По први пут постали су водичи у сопственом граду, откривајући његову лепоту, која је измицала пред свакодневним погледима. Шетње од најстаријег до најновијег дела Београда, од Калемегдана до Моста на Ади, употпуњавали су причама о крупним историјским дешавањима, војним победама и поразима, окупацијама и ослобођењима, али и легендама које памте и препричавају још само најстарији суграђани. Гостима су представили су оно најсјајније, али и најмање познато лице своје земље и народа – кроз изведбе епских песама уз гусле, народну ношњу, лик и дело Светог Саве, фрескосликарство, Вукову језичку реформу, Теслине проналаске, импресионизам Надежде Петровић… Слику разрушене зграде Генералштаба заменили су погледима на ушће двеју река, Народну библиотеку и један од највећих православних храмова. После обиласка Савезне скупштине, гости и домаћини су на пријему уприличеном у Амабсади Пољске постали свесни важности ове размене као једног од најзначајнијих корака у успостављању чврстих односа између два народа.

Учешће пољских ученика и наставника на часовима биологије, географије, физике, српског језика и књижевности, хемије, историје, ликовне културе, подстакло је на размишљање о разликама образовних система двеју земаља, али и драгоцену размену искустава. Београдски гимназијалци су настојали те разлике да ублаже на опроштајној вечери и програму који су приредили за своје госте. У ритму традиционалних игара, бојама народних ношњи и мелодији српских и пољских песама, испратили су своје вршњаке у свитање, радујући се што ће сами наредно пролеће провести на обалама Одре.

Кључне речи:

Оставите коментар

Your email is never published nor shared. Сва обавезна поља су означена *

*