Задужбина Андрејевић наградила матурски рад Павла Рамаха „Лудило Дон Кихота“

Задужбина Андрејевић наградила матурски рад Павла Рамаха „Лудило Дон Кихота“

Задужбина Андрејевић је у Римској дворани Библиотеке града 9. 3. 2016. одржала  промоцију најбољих  матурских радова у 2014/2015.школској години.

Један од добитника је и Павле Рамах, наш прошлогодишњи матурант, а садашњи студент Технолошко – металуршког факултета.

Рад је из  области српски језик и књижевност – а тема рада је „Лудило Дон Кихота“. Награда је штампање и објављива рада у оквиру посебне научне публикације – Библиотека Зборници – Матурски радови (уредница едиције проф. Татјана Андрејевић).

Рад је штампан у целости, поткрепљен Дореовим илустрацијама.

Мотивом лудила аутор покушава да повеже структуру (нарације) романа у једну целину.

Теза рада је да је лудило свесни избор као бег од сиве стварности, бег у бољи свет током којег је онај који бира лудило увек на две равни: у вези са стварним светом (то је и даље, телесно, Алонсо Кихано) али и као оно што је у првом плану (духом, витез Дон Кихот). На крају се ова два бића и коначно деле, али, оно што траје – то је само духовна творевина. Упоредио је то са стваралаштвом писца: дело траје, а писац остаје тамо негде, у сенци.

 

Павле Рамах је имао, као и сви одабрани аутори,  и усмено представљање свог рада пред публиком у трајању до 10 мин.

У завршној речи захвалио се Задужбини за пажњу и подршку коју пружа младим људима, али такође, истакао је да то никако није формалност,  и Тринаестој београдској гимназији и професорима, директору школе који су утицали на његов свет и формирање током четири године.

Свечаност је отворио проф. Коста Андрејевић и позвао све директоре школа, све професоре да што више подстичу ученике на слање радова као смерницу младима у стварању научне критичке мисли.

Поздравно слово је имао и Александар Липковски у име Националног просветног савета: подршка Задужбине младима у издавању научних радова, популаризацији науке и  очувању научног морала у времену када је неморал узео данак и у овој области живота.

Промоцији је присуствовао и представник Просветног прегледа, као и представник Научног удружења „Милутин Миланковић“.

На крају представљања новог зборника отворен је нови, 5. конкурс најбољих матурских радова. Ново је да ће  следеће године ову публикацију пратити и међународни часописСрпска наука данас. Очекује се сарадња „Милутина Миланковића“ са Задужбином као посебно афирмисање гео-физичке области и истраживања код ученика. Удружење нуди све своје могућности у сарадњи са школама.

Кључне речи:

Оставите коментар

Your email is never published nor shared. Сва обавезна поља су означена *

*