Црвени крст

Црвени крст

Организација Црвеног крста и њене активности у XIII београдској гимназији и школску 2014/15. годину учиниле су успешном на следећи начин:
Одржане су  Две редовне годишње акције (јесења и пролећна) добровољног давања крви, на којима је учествовао велики број давалаца:
Јесења акција (30.10.2014)
Пролећна акција (07.04.2015)
Збирно, у школској 2014/2015. години број датих јединица крви је 195, што је у складу са трендом пораста броја давалца и ове године.  Захвалност даваоцима крви (ученицима, бившим ученицима и колегама) исказана је уобичајеним поклонима Института за трансфузију крви (хемијске оловке и мајице са логом ИТК). Треба нагласити да је на пролећној акцији близу 40% матураната постало поносни власник књижице добровољног даваоца крви.
И за ову школску 2014/2015. годину, као и за 2013/2014, по статистици ИТК  водећа смо гимназија у Србији по броју датих јединица крви. Прошлогодишња генерацијa матураната (2013/14)  проглашена је за најхуманију генерацију са највећим бројем датих јединица крви и добила je захвалницу Института за трансфузију крви. Захвалницу од директорке Института Снежане Срзентић на пријему поводом 70 година постојања, у Скупштини града у децембру 2014. г, примили су директор школе Бојан Вучковић, који се обратио речима захвалности на подршци и Анита Стојчевски, организатор акција ДДК.

 

Поводом Недеље Црвеног крста и 11. маја – Дана добровољних давалаца крви Црвени крст Чукарица је у понедељак, 11. маја одржао свечану седницу Скупштине у просторијама Културног центра Чукарица. Свечаној седници присуствовали су: председник ГО Чукарица, Срђан Коларић, председник Црвеног крста Србије Проф. др Драган Радовановић и др Милан Пирнат, председник Црвеног крста Београд, представници удружења, организација, фирми, локалних институција као и многобројни волонтери. Том приликом уручене су награде и дипломе најбољима на Конкурсу Крв живот значи, међу којима су и наши ученици, матуранти Јелена Станишић, Анђела Маврић и Иван Вода за видео спот Крв живот значи.

 

Током другог дела свечане седнице уручена су признања за донаторе и волонтере који су током прошлогодишње ванредне ситуације дали свој допринос у ублажавању последица поплава. Признања су уручена за 38 правних лица, односно, фирми, удружења и локалних институција, које су својим донацијама или расположивим средствима помагали рад Црвеног крста Чукарица током прошле године, међу којима је и наша XIII београдска гимназија. Није се заборавило ни на волонтере, те су додељена признања и за њих 107-оро, који су дали немерљив допринос збрињавању поплавама угроженог становништва, међу којима је неколико наших бивших и садашњих ученика, а и Анита Стојчевски.

 

12. 5. 2015. године, у прелепом здању Скупштине града-Старом двору, одржан је пријем за даваоце крви и учеснике Конкурса Крв зивот значи. Господин Андреја Младеновић, заменик градоначелника, надасве топлим речима подсетио је на значај Црвеног крста за град Београд, због чега су се сви пријатељи, волонтери и професионалци осетили изузетно поносним сто су део организације.

И овде је ауторима спота из наше школе уручена специјална награда за видео спот Крв живот значи, а уједно и Анити Стојчевски за помоћ у реализацији. Истом приликом је, у име наше школе, Анита Стојчевски од др Милана Пирната, председника Црвеног крста Београд, примила признање за остварене резултате у акцијама добровољног давања крви у 2014. год.

 

Као и претходне године, на предлог стручног сарадника Црвеног крста Србије,  Марије Чукић, Анита Стојчевски ће водити групу од 17 првонаграђених ученика основних и средњих школа са територије Србије на конкурсу Крв живот значи на десетодневно летовање у Дечије одмаралиште Црвеног крста Србије Криста Ђорђевић у Баошићима.

 

Редовно је и активно учешће Аните Стојчевски на састанцима Управног одбора  ЦК Чукарица, као и састанцима Комисије за подмладак Црвеног крста и уједно јој додељена улога потпредседника ЦК Чукарица.

Анита Стојчевски,

организатор акција ДДК у XIII београдској гимназији и

потпредседник  ЦК Чукарица