Crveni krst

Crveni krst

Organizacija Crvenog krsta i njene aktivnosti u XIII beogradskoj gimnaziji i školsku 2014/15. godinu učinile su uspešnom na sledeći način:
Održane su  Dve redovne godišnje akcije (jesenja i prolećna) dobrovoljnog davanja krvi, na kojima je učestvovao veliki broj davalaca:
Jesenja akcija (30.10.2014)
Prolećna akcija (07.04.2015)
Zbirno, u školskoj 2014/2015. godini broj datih jedinica krvi je 195, što je u skladu sa trendom porasta broja davalca i ove godine.  Zahvalnost davaocima krvi (učenicima, bivšim učenicima i kolegama) iskazana je uobičajenim poklonima Instituta za transfuziju krvi (hemijske olovke i majice sa logom ITK). Treba naglasiti da je na prolećnoj akciji blizu 40% maturanata postalo ponosni vlasnik knjižice dobrovoljnog davaoca krvi.
I za ovu školsku 2014/2015. godinu, kao i za 2013/2014, po statistici ITK  vodeća smo gimnazija u Srbiji po broju datih jedinica krvi. Prošlogodišnja generacija maturanata (2013/14)  proglašena je za najhumaniju generaciju sa najvećim brojem datih jedinica krvi i dobila je zahvalnicu Instituta za transfuziju krvi. Zahvalnicu od direktorke Instituta Snežane Srzentić na prijemu povodom 70 godina postojanja, u Skupštini grada u decembru 2014. g, primili su direktor škole Bojan Vučković, koji se obratio rečima zahvalnosti na podršci i Anita Stojčevski, organizator akcija DDK.

 

Povodom Nedelje Crvenog krsta i 11. maja – Dana dobrovoljnih davalaca krvi Crveni krst Čukarica je u ponedeljak, 11. maja održao svečanu sednicu Skupštine u prostorijama Kulturnog centra Čukarica. Svečanoj sednici prisustvovali su: predsednik GO Čukarica, Srđan Kolarić, predsednik Crvenog krsta Srbije Prof. dr Dragan Radovanović i dr Milan Pirnat, predsednik Crvenog krsta Beograd, predstavnici udruženja, organizacija, firmi, lokalnih institucija kao i mnogobrojni volonteri. Tom prilikom uručene su nagrade i diplome najboljima na Konkursu Krv život znači, među kojima su i naši učenici, maturanti Jelena Stanišić, Anđela Mavrić i Ivan Voda za video spot Krv život znači.

 

Tokom drugog dela svečane sednice uručena su priznanja za donatore i volontere koji su tokom prošlogodišnje vanredne situacije dali svoj doprinos u ublažavanju posledica poplava. Priznanja su uručena za 38 pravnih lica, odnosno, firmi, udruženja i lokalnih institucija, koje su svojim donacijama ili raspoloživim sredstvima pomagali rad Crvenog krsta Čukarica tokom prošle godine, među kojima je i naša XIII beogradska gimnazija. Nije se zaboravilo ni na volontere, te su dodeljena priznanja i za njih 107-oro, koji su dali nemerljiv doprinos zbrinjavanju poplavama ugroženog stanovništva, među kojima je nekoliko naših bivših i sadašnjih učenika, a i Anita Stojčevski.

 

12. 5. 2015. godine, u prelepom zdanju Skupštine grada-Starom dvoru, održan je prijem za davaoce krvi i učesnike Konkursa Krv zivot znači. Gospodin Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika, nadasve toplim rečima podsetio je na značaj Crvenog krsta za grad Beograd, zbog čega su se svi prijatelji, volonteri i profesionalci osetili izuzetno ponosnim sto su deo organizacije.

I ovde je autorima spota iz naše škole uručena specijalna nagrada za video spot Krv život znači, a ujedno i Aniti Stojčevski za pomoć u realizaciji. Istom prilikom je, u ime naše škole, Anita Stojčevski od dr Milana Pirnata, predsednika Crvenog krsta Beograd, primila priznanje za ostvarene rezultate u akcijama dobrovoljnog davanja krvi u 2014. god.

 

Kao i prethodne godine, na predlog stručnog saradnika Crvenog krsta Srbije,  Marije Čukić, Anita Stojčevski će voditi grupu od 17 prvonagrađenih učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije Srbije na konkursu Krv život znači na desetodnevno letovanje u Dečije odmaralište Crvenog krsta Srbije Krista Đorđević u Baošićima.

 

Redovno je i aktivno učešće Anite Stojčevski na sastancima Upravnog odbora  CK Čukarica, kao i sastancima Komisije za podmladak Crvenog krsta i ujedno joj dodeljena uloga potpredsednika CK Čukarica.

Anita Stojčevski,

organizator akcija DDK u XIII beogradskoj gimnaziji i

potpredsednik  CK Čukarica