Хемијска секција

Хемијска секција

Текст који следи јесте покушај да на једном месту покажемо део нашег рада и ангажовања, у циљу квалитетног образовања младих, као и несебично давање подстрека забудуће школовање и живот наших ђака.

 

ВИДЕО

 

Од 1984. године, када колегиница Милена Бојаџић долази у XIII београдску гимназију, почиње редовно учешће наградским и републичким такмичењима. Почело је такмичењима НАУКУ МЛАДИМА под вoђством проф. Вајганда, када је много мањи број ученика учествовао на републичким такмичењима, али је и међу њих 12 колегиница Милена имала своје ђаке. Генерација ’95. из XIII београдске гимназије је само из једног одељења, које је било предложено за Октобарску награду, дала троје успешних такмичара у знању хемије.

 

Годинама уназад теку припреме, путовања, ишчекивање резултата, примање диплома, а као резултат тога многобројне дипломе красе зид у холу школе. Спискови у електронском облику од 2004. године приказују успехе наших ученика на републичким такмичењима.

 

Учешће на градским такмичењима увек је било запажено по броју наших  ђака и њиховим добрим резултатима, а било је година када су такмичари из наше школе чинили половинуученика пласираних на републичко такмичење из целог Београда.

 

На предлог професора Сладића, 2010. године, први дан Градског такмичења (тест) одржан је у нашој школи, где смо колегама и ученицима са територије Београда предочили врло скромне услове у којима радимо.

 

Од свих такмичења издвајамо Светску хемијску олимпијаду (IchO), где две године заредом у четворочлани тим из Србије улази двоје (Милица Лазаревић и Филип Илић),
односно, једно од наших ђака (Исидора Бањац, која осваја сребрну медаљу). Сви су они награђени и од Општине Чукарица. Та Исидорина сребрна медаља представља највећи успех наше школе, иако су још 2005. године са Хемијске Балканијаде из Румуније Ивана Мркић и Живојин Шуштран донели бронзану медаљу. Но, већина учесника такмичења није наставила своје школовање на Хемијском факултету, али су зато на Фармацеутском, Технолошком, Медицинском факултету, а и ФФХ и ЕТФ-у били међу водећима, а многи и постали асистенти.

 

Велики број такмичара уједно је сврстан у истакнуте полазнике семинара хемије у Истраживачкој станици Петница, како чисте хемије, тако и хемије вода, медицинске биохемије, експерименталне биохемије, где многи од њих остају ангажовани као млађи сарадници. Статистика каже да је од 2000. до 2012. године из наше школе остварено 700 учешћа, од чега на семинарима хемије преко 200 (36%). Уједно је наставница хемије, Анита Стојчевски низ претходних година била сарадник-предавач у сада већ обновњеној станици, са напоменом да је учешће наших наставника било редовно на семинарима за наставнике хемије.

 

Редовно и активно су наставници наше школе учесници семинара Априлски дани. Годинама је редовно присуство на састанцима Наставне секције СХД-а, при чему је АнитаСтојчевски ангажована као секретар, а и председница Комисије за такмичење основних школа.

 

МАГИЈА И  ХЕМИЈА  су дешавања којима се посебно поносимо: од 2006. године седам пута је омогућено ученицима, њиховим родитељима и колегама да уживају у двадесетак занимљивих хемијских огледа, нпр: ватра на длану, зелени пламен, хемијски коктел и многи други. Одушевљење није крио ни председник општине Чукарица, након чега нам је одобрена помоћ за опремање кабинета. И неке телевизијске станице су имале прилог са наше МАГИЈЕ која од тада добија радни назив „Кад формуле устану са папира“.

 

Две награде публике на такмичењима CHEMGENERATION, у организацији BASF-а, освојили су тимови ученика и предметних наставника за осимшљене и остварене пројекте: Ланчана реакција (тим PRIMUS INTER PARES под вођством
Слађане Делић) и Хероји будућности (тим TIM DINAMIK
под вођством Аните Стојчевски).

 

Представљање Хемијске секције наше школе на сајмовима средњих школа у Београду и Сајму науке у Обреновцу;

 

Посете отвореним лабораторијама Хемијског факултета;

 

Посете Музеју Сима Лозанић;

 

Посете Фестивалима науке;

 

Посете Ноћи музеја на Хемијском факултету;

 

Посете Технолошко-металуршком факултету;

 

Учешће на семинарима Факултета физичке хемије, Наука око нас;

 

Учешће на предавањима Школа екологије;

 

Посета изложбе ИС Петница у Галерији САНУ;

 

Посета изложбе Лабораторија великана;

 

Посета Институту за нуклеарне науке Винча;

 

Проф. Ненад М. Костић је за дугогодишњи предан и успешан рад, тј. наставу и популарисање хемије, доделио Стручном већу хемије XIII београдске гимназије ВАНКОНКУРСНУ НАГРАДУ ФОНДА НЕНАД КОСТИЋ;

 

Учешће на Ноћи у библиотеци XIII београдске гимназије је у више наврата изненадило публику, што светлећим, што експодирајућим огледима;

 

Кроз нашу школу је прошло преко 50 студената Хемијског факултета и успешно остварило своје хоспитовање на часовима хемије;

 

У нашем кабинету је организована презентација уџбеника Општа хемија, где смо угостили већину колега хемичара из Београда са којима већ имамо лепу сарадњу;

 

Обележавање Светског дана воде, 22. марта, кроз многобројна дешавања;

 

Обележавање Међународног дана мола, 23.октобра.