Kineski

Kineski

Naša saradnja sa Institutom „Konfucije“ započela je u maju 2010. godine, kada smo  organizovali „Dane Kine“, i u našoj školi ugostili kineske studente srpskog sa Univerziteta u Pekingu i da se družimo sa njima. Tom prilikom u školi je gostovao i gospodin Čen Judong, kineski direktor Instituta. Priredba koju su tokom „Dana Kine“ učenici održali u biblioteci ostala je svima u sećanju. Tada je i otpočela izgradnja mosta koga grade sami putnici svojim koracima preko tog mosta.

Naredne jeseni otpočela je i nastava, u formi sekcije za proučavanje kineskog jezika i kulture, koju izvode profesori Instituta i lektori iz Kine. Od tada je više od 400 naših učenika izrazilo želju da uči kineski, njih oko 150 u toj želji istrajalo, a 30 učenika  boravilo u Kini tokom čitavog letnjeg raspusta, zbog uspeha koji su postigli na takmičenju „Znanjem do Kine“, u organizaciji Instituta „Konfucije“. U Kini su bili i dvoje profesora, a u okviru posete direktora iz Srbije Kini, u grupi izabranih bio je i naš direktor.

Saradnja sa Institutom je bila je izvanredna i na obostrano zadovoljstvo. Naša biblioteka je obogaćena sa oko 100 knjiga na kineskom i engleskom o kineskoj civilizaciji, jeziku i kulturi, sala za fizičko sa dva stola za stoni tenis, a nastava je dobila podršku u vidu dva projektora i dva laptopa, koji su poklon Instituta „Konfucije“.

Naši učenici, kao akteri programa, redovno učestvuju na svim manifestacijama na kojima učestvuje, ili koje organizuje Institut (proslava kineske Nove godine, „Dan Instituta“, Sajam knjiga…). U našoj svečanoj sali, u novembru 2015, održano je „Kinesko veče“, a proslavili smo i Dan punog Meseca, praznik poezije i porodičnog okupljanja (2012. godine), svečano otvarali svaku novu godinu učenja kineskog u našoj školi…

Saradnja sa Institutom našla je mesto i na naslovnoj strani „Politike“ (26.10.2010, „Kineski jezik sve popularniji u školama“) i u mnogim drugim našim štampanim i elektronskim medijima, a, ponekad, i u kineskim.

Saradnja XIII beogradske gimnazije i Instituta „Konfucije“ već predstavlja šestogodišnji, zlatni kontinuitet. Ponosimo se zbog toga!
Most je izgrađen. Kao i o gradnji, o njegovom trajanju i dalje odlučuju sami putnici!