Festival frankofonog pozorišta

Festival frankofonog pozorišta

Trupa naše škole „Le Chat“ učestvovala je na festivalu festivala frankofonog pozorišta u La Roche-sur-Yon, u Francuskoj od 24. aprila do 2. maja. Kao i uvek, i sa ovog festivala nosimo prelepe uspomene koje ćemo zauvek pamtiti.

 

Prvi deo festivala boravili smo u gradu Le Mans kao gosti učenika gimnazije „Le Mans Sud“. Bili smo smešteni u porodice učenika što je bila odlična prilika da se upoznamo sa francuskom kulturom iz malo drugačijeg ugla. Svaki član trupe bio je raspoređen u različitoj porodici što je dodatno doprinelo boljem upoznavanju kao i podsticanju pričanja francuskog jezika. U septembru očekujemo učenike iz Le Mana u Beogradu.

 

Drugi deo festivala proveli smo u, nama dobro poznatom gradu, La Roche-sur-Yon. Ovo je drugi odlazak naše trupe u taj gradić na zapadu Francuske. Raspored je naravno bio prepun zanimljivih ateljea kao i predstava trupa iz cele Evrope. Takođe, bila je organizovana velika parada u samom gradu na kojoj smo izvodili ono što smo na ateljeima naučili.

 

Našu novu predstavu „Le système Ribadier“ izveli smo do sada četri puta: na frankofonom festivalu u Beogradu, u Le Manu za učenike iz gimnazije čiji smo gosti bili, u gradiću nadomak La Roche-sur-Yon i konačno, na festivalu festivala u samom La Roche-sur-Yon. Svaka izvedba je odlično prošla, predstava je publici sve vreme držala pažnju, a kritike na okruglom stolu su se pretvorile u reči hvale, pogotovo za režisera predstave, bivšeg učenika naše škole, Miloša Davidovića.

 

Trasa puta nam je ove godinie bila posebno zanimljiva, posetili smo više gradova. U odlasku smo obišli Minhen, dok smo u povratku svratili do Tura i Milana. To je svakako upotpunilo naš odlazak na ovaj festival.

 

Ovom prilikom želeli bismo da se zahvalimo prvenstveno našoj školi i direktoru što su nam dozvolili i omogućili odlazak na još jedan festival. Još želimo da istaknemo da smo imali neizmernu podršku i razumevanje svih profesora, a naročito direktora. Takođe, zahvaljujemo se profesorki francuskog jezika Radmili Đorđić. Trupu su potpomogli brojni donatori kojima se i ovim putem još jednom zahvaljujemo.

Do sledećeg festivala,

U ime trupe „Le Chat“

Marko Zuber

Ključne reči:

Ostavite komentar

Your email is never published nor shared. Sva obavezna polja su označena *

*