Светски дан воде

Светски дан воде

У XIII београдској гимназији,у оквиру Хемијске секције (први разред), кроз низ дешавања обележен je „Светски дан воде“ 22.03.

 

Ученици, њих тридесетак, су уз подршку и помоћ наставника хемије Аните Стојчевски, покушали да пробуде и подигну свест о улози, значају и заштити вода на планети Земљи. Израдили су пано на коме су истакнута својства воде (геолошка, биолошка, физичка, хемијска), заступљеност и недостатак воде за пиће, занимљивости о води… Илустрација наше планете и чесме из које излази тек пар капи воде јесте упозорење свима на опасност да ће за 20 година више од половине људске популације бити без доступне воде за пиће (тренутно је то петина).

 

Урађено је и истраживање УКУСИ ВОДЕ у коме је више од 100 испитаника (ученика и запослених) покушало да по укусу препозна разлику између чесменске и дестиловане (хемијски чисте) воде. Резултат истраживања: приближно 70% (68,66%)  испитаника је препознало разлику у укусу „две воде“.

 

Одржана су и два предавања на часовима Хемијске секције и то: прво о физичким и друго о хемијским својствима воде. Ово друго је имало и улогу Угледног часа, јер је увеличано присусутвом колега, на задовољство предавача Аните Стојчевски.

 

Свака учионица је “украшена” илустрованом пословицом или изреком у вези са водом, а сваки тоалет у школи информацијом о непотребној потрошњи воде при нпр. капању из славине, цурењу водокотлића и сл.

 

Помоћу линка (#VodaJe) на Фејсбуку дата су размишљања и довитљиве изјаве о води.

 

Надамо се да је овим активностима ученика фокусирана пажња многих на значај ресурса воде и  на неминовност заједничког залагања за очување истих у оквирима одрживог развоја.

Кључне речи:

Оставите коментар

Your email is never published nor shared. Сва обавезна поља су означена *

*