Svetski dan vode

Svetski dan vode

U XIII beogradskoj gimnaziji,u okviru Hemijske sekcije (prvi razred), kroz niz dešavanja obeležen je „Svetski dan vode“ 22.03.

 

Učenici, njih tridesetak, su uz podršku i pomoć nastavnika hemije Anite Stojčevski, pokušali da probude i podignu svest o ulozi, značaju i zaštiti voda na planeti Zemlji. Izradili su pano na kome su istaknuta svojstva vode (geološka, biološka, fizička, hemijska), zastupljenost i nedostatak vode za piće, zanimljivosti o vodi… Ilustracija naše planete i česme iz koje izlazi tek par kapi vode jeste upozorenje svima na opasnost da će za 20 godina više od polovine ljudske populacije biti bez dostupne vode za piće (trenutno je to petina).

 

Urađeno je i istraživanje UKUSI VODE u kome je više od 100 ispitanika (učenika i zaposlenih) pokušalo da po ukusu prepozna razliku između česmenske i destilovane (hemijski čiste) vode. Rezultat istraživanja: približno 70% (68,66%)  ispitanika je prepoznalo razliku u ukusu „dve vode“.

 

Održana su i dva predavanja na časovima Hemijske sekcije i to: prvo o fizičkim i drugo o hemijskim svojstvima vode. Ovo drugo je imalo i ulogu Uglednog časa, jer je uveličano prisusutvom kolega, na zadovoljstvo predavača Anite Stojčevski.

 

Svaka učionica je “ukrašena” ilustrovanom poslovicom ili izrekom u vezi sa vodom, a svaki toalet u školi informacijom o nepotrebnoj potrošnji vode pri npr. kapanju iz slavine, curenju vodokotlića i sl.

 

Pomoću linka (#VodaJe) na Fejsbuku data su razmišljanja i dovitljive izjave o vodi.

 

Nadamo se da je ovim aktivnostima učenika fokusirana pažnja mnogih na značaj resursa vode i  na neminovnost zajedničkog zalaganja za očuvanje istih u okvirima održivog razvoja.

Ključne reči:

Ostavite komentar

Your email is never published nor shared. Sva obavezna polja su označena *

*