Посета Шведској

Посета Шведској

Група од шест ученика наше гимназије (Мила Кукобат, Тамара Ристић, Милош Будимир, Невена Тимотијевић, Александар Ђурић, Јелена Станишић) у пратњи професора филозофије Александра Перуничића, посетила је Шведску у периоду од 15.09 до 21.09.2014. Организовање путовања омогућили су Ротари клубови „Београд Чукарица“ и „Staffanstorp-Stanstorp“ из Шведске са циљем да се боље сагледају и упореде образовни системи, културе и обичаји две земље.

Током радне недеље смо обишли више школа, присуствовали великом броју часова и имали прилику да се упознамо са осавремењеним, интересантним и другачијим начином рада. Били смо у приватној гимназији ПроЦивитас, затим у Музичкој школи Ларс-Ерик Ларссон где смо учестовали у музичким радионицама и на крају у најстаријој гимназији Катедралсколан у Лунду. Стиче се утисак да су школе у Шведској много боље опремљене, да се њихови ученици свакодневно подстичу да критички мисле и воде различите аргументоване дебате и да притом имају већу слободу у избору предмета,  док се наши ђаци боље сналазе у теоријским знањима,  поседују шири фонд знања  и општу информисаност.

Наши ученици су репрезентативно представили школу и остварили бројне контакте са вршњацима из Шведске. У поподневним часовима у друштву наших домаћина, обилазили смо градска дешавања, културно-историјске знаменитости,  необичне делове града, обалу мора,  а увече Ноћ музеја и традиционални „crayfish party“. Последњег дана смо уживали у излету у Данску, где смо обишли главни град Копенхаген .

Сви смо се вратили заиста обогаћени утисцима о посећеном и доживљеном у Малмеу, најјужнијем граду Шведске.

Нарочито се захваљемо нашим домаћинима Миомиру Сербинсону, Рогеру и наравно организаторима који су ово незаборавно путовање и искуство учинили богатим, садржајним и веома пријатним.

Кључне речи:

Оставите коментар

Your email is never published nor shared. Сва обавезна поља су означена *

*