ЈЕДАНАЕСТИ БЕОГРАДСКИ ФЕСТИВАЛ ПОЕЗИЈЕ И КЊИГЕ „ ИЗВАН СВАКОГ ЗЛА – ДИСУ У ЧАСТ“ и у нашој школи

ЈЕДАНАЕСТИ БЕОГРАДСКИ ФЕСТИВАЛ ПОЕЗИЈЕ И КЊИГЕ „ ИЗВАН СВАКОГ ЗЛА – ДИСУ У ЧАСТ“ и у нашој школи

Овогодишњи песнички фестивал међународног карактера Београдски фестивал поезије и књиге, једанаести по реду, под називом Изван сваког зла, део свог програма имао је и у простору наше школе.

Већ првог дана ове манифестације, 11. маја, захваљујући сарадњи са издавачком кућом Трећи трг, гост нам је била пољска песникиња Малгожата Лебда. А са њом такође, преводилац њених, и песама бројних других пољских песника – писац и преводилац, Бисерка Рајчић. Као представник амбасаде Пољске, била је аташе за културу и пријатељ наше школе, Јоана Будишин.

Присутни ученици могли су да чују занимљиве податке о песникињи, као што су неочекиване, различите области њених интересовања: информатика, библиотекарство, фотографија, теорија књижевности, планинарење… Није тајна да су неки по први пут чули звук овог словенског језика и то им је било чудно и занимљиво. Ипак, пажњу окупљених највише су привукле слике у песмама Малогожате Лебде,  и веза песама са фотографијама које она прави.

Песникиња је прочитала неколико песама из тек из штампе изашле – и дословно! – књиге „Језик земље”. А, опет, ученици који су водили разговор са њом, читали су песме из раније збирке „Граница шуме”. Добили су похвалу од гошћи да су били веома успешни у интерпретацији. Разговор су водили: Никола Мадас IV1, Мина Кованџић II6 и Страхиња Радовановић II1.

Атмосфера сусрета песникиње и средњошколаца је била веома срдачна, а томе је посебно допринела песма са којом смо започели дружење. Наиме, на самом почетку, група ученика друге године отпевала је песму која има посебно место у души Пољака: „Украјина/Хеј, соколи!”  Тиме смо пожелели добродошлицу нашој пољској гошћи која је први пут не само у нашој школи, већ и у Србији уопште. Желимо јој да је свуда током овог боравка прати осећај словенске блискости и пријатељства!

Кључне речи:

Оставите коментар

Your email is never published nor shared. Сва обавезна поља су означена *

*