Održana 5. „Noć u biblioteci“

Održana 5. „Noć u biblioteci“

Počela je kultnom scenom primata iz „Odiseje u svemiru 2001“ Stenlija Kjubrika, kako pod uticajem zagonetnog Monolita, otkriva snagu „produžene ruke“ – kosti, kao oruđa i kao oružja. A tako je počela, možda, i ljudska istorija. Kost se pretvorila u svemirski brod. Naša ovogodišnja tema – „Budućnost“ tako je počela svoju priču u biblioteci.
Najpre smo slušali smele kompozicije modernih autora, horsku pesmu o sudbini muve koja je sletela u pekmez, simfoniju za 4 violončela u 4 helikoptera, kompozitora koji je samo pustio tišinu da se čuje… Profesorka Petrica i deca bili su inspirativni, kao i kasnije u dva mini koncerta u holu…
Profesorka Gordana Ivetić snimila je film o odnosu moderne i klasične umetnosti, ne ostavljajući ni najmanji prostor onome što se izdaje za umetnost, a nije to! Sita se izrazgovarala sa Leonardom i složili su se šta je prava umetnost!
Profesorka sociologije Emilija Tomić nas je upozoravala na opasnosti informatičke revolucije, koja isuviše samouvereno nastupa. Dužni smo da promišljamo modernost!
Celo stručno veće geografije, sa đacima, ubedljivo i duhovito nas je upozorilo na izvesnost klimatskih promena. Nije da nismo znali, ali nedostajala nam je njihova naučnost i posvećenost. Hvala deci i profesorima Mirjani Živović, Jeleni Sibinović, Mariji Mitić i Miloradu Ješiću!
Maturant Nikita Jokić iz 4-5, upoznao nas je sa modernim feritnim materijalima, a zatim su profesorke hemije Slađana Delić i Ivanka Janjetović sa decom prikazale „zelenu hemiju“…
I mladi biolozi profesorke Danice Đurić bili su inspirativni i nadahnuti – svet hromozoma, matičnih ćelija, evolucije koja živi danas su nam bliži i već smo bolji stanovnici budućnosti zahvaljujući njima.
Profesorka psihologije Ivanka Radojčić govorila nam je brižno i nudeći lek, o psihičkim bolestima budućnosti. Depresija i anksioznost nastupaju kao neumoljivi osvajači, od kojih, ipak, odbrana postoji – porodica, kreativnost, priroda…
Sa temom kraja sveta suočio nas je profesor veronauke Vuk Jovanović, približio nam je Otkrovenje Jovana Bogoslova i dao nam hrušćansku nadu u budućnosti da sve može da bude i mnogo lepše, toplije i ispunjeno ljubavlju!
O robotima i empatiji govorila nam je naša bivša učenica (i učenica generacije) Aleksandra Ninković, studentkinja 4. godine filozofije. Smela pitanja za budućnost – da li će roboti moći da osećaju, da li imaju svoju evoluciju nezavisnu od ljudske…
Dr Predrag Rodić, teorijski fizičar i teoretičar umetnosti i medija, predavao nam je o teoriji struna, o hiper tekstu, sa najvažnijom porukom za učenike , kako je on rekao, kojima su sijale oči od želje za znanjem, da su najvažniji oslonci za individualnu stabilnu budućnost upravo sam život, ali i transcedentno, kome je uvek potrebno zadržati prostor u mislima i u delovanju…
Tokom još jednog divnog koncerta Novaka Mastilovića, Nataše Matajurc i hora, poslužili smo se „sova tortom“ i „raketa tortom“(sa srpskom zastavom!), tako da je utisak bio potpun!
Centralno predavanje o naseljavanju svemira održao nam je dr Milan Ćirković, astrofizičar. Već u časovima pred praskozorje, zajedno sa profesorom Ćirkovićem, leteli smo kosmosom, naseljavali planete i bili nadahnuti njegovim naučnim i realističnim pristupom najfantastičnijim pojavama. Videli smo put kojim će svet ići, ako želimo da se ljudske vrednosti sačuvaju. Ali, oko pola 3, usledila su i pitanja učenika, pa smo se još dvadesetak minuta zadržali zajedno u ovoj nezaboravnoj „Noći u biblioteci“.
Sekvence SF filmova, koje su najavljivale svaku temu, pažljivo je birala profesorka srpskog jezika i književnosti, bibliotekarka Biljana Veljović, uz pomoć maturanta Dušana Cerovića.
Program je punih 8 sati sjajno vodila Jelisaveta Trajković, dok su tehnička podrška bili Aleksa Petrevski i Luka Stanišić (svi iz 3-5).

Zahvaljujemo se svim učesnicima, gostima, bivšim i sadašnjim učenicima, roditeljima i bivšim i sadašnjim profesorima! Svako je dao svoj doprinos, bilo kao učesnik, bilo kao posmatrač, da nam ova noć bude tako bogata i lepa!

Ključne reči:

Ostavite komentar

Your email is never published nor shared. Sva obavezna polja su označena *

*