PREDSTAVNICI XIII BEOGRADSKE GIMNAZIJE PRILIKOM OTKRIVANJA SPOMENIKA DR HIRŠFELDU

PREDSTAVNICI XIII BEOGRADSKE GIMNAZIJE PRILIKOM OTKRIVANJA SPOMENIKA DR HIRŠFELDU

Sećanje na dr Hiršfelda i njegovu nesebičnu pomoć našem narodu ovih je dana dobilo i svoj materijalni, vidljivi oblik – lepu bistu ispred Srpskog lekarskog društva. Bista je od belog mermera iz Karare, onog istog u kojem je Mikelanđelo vajao Davida, a rad je akademskog vajara Gorana Čpajka.

Učestvovali smo u ovoj svečanosti na poziv Srpskog lekarskog društva i Ambasade Republike Poljske. Razlog tome je učenička razmena sa gimnazijom iz Vroclava a u okviru koje odlazimo na grob dr Hiršfelda. Predstavljali su školu članovi ovogodišnje razmene: Maša Brkić II3, Milica Lazović II8, Lenka Protić II9, Nikola Đokić II2, Strahinja Radovanović II1, Miloš Grmuša IV3 (Miloš je istog dana branio maturski rad na temu „Srpske godine dr Hiršfelda” – primerak rada naći će svoje mesto u Arhivu SLD),  profesorka srpskog jezika i književnosti Biljana Radosavljević i direktor Bojan Vučković.

O značaju rada dr Hiršfelda govorili su: zamenik ambasadora Republike Poljske – Tomaš Njegožiš, predsednik SLD – dr Radoje Čolović, predsednik Sekcije za istoriju medicine SLD – dr Zoran Vacić, ali i potomak dr Hiršfelda – dr Marta Balinska. Imali smo čast da upoznamo dr Martu Belinsku (deo je tima „Lekari bez granica” pri OUN) i uputimo je u naše hodočašće njenom zaslužnom pretku. Časna i humana dela treba uvek da budu jasno vidljiva – posebno mladim ljudima, jer sećanja kroz vreme nose upravo oni.

 

 

Ključne reči:

Ostavite komentar

Your email is never published nor shared. Sva obavezna polja su označena *

*