Размена ученика са гимназијом „Стефан Жеромски“ из Вроцлава, септембар 2017.

Размена ученика са гимназијом „Стефан Жеромски“ из Вроцлава, септембар 2017.

У последњих неколико година, четврта недеља септембра  подразумева боравак пријатеља из Вроцлава у  нашој школи, у нашим домовима, у нашем граду. У гостима су нам били: Franciszek Iwańczuk, Magdalena Florczyk, Natalia Lenart,  Katarzyna Dumańska, Dorota Goraj, Wioletta Goraj, Bartłomiej Lech,  Klaudia Stawiarska, Marta Wolf, Bartłomiej Surma, Magdalena Grabowska, Katarzyna Komar. А њихови домаћини су били: Милош Грмуша, Петар Остојић, Страхиња Радовановић, Никола Ђокић, Милица Боснић, Марија Секулић, Милица Лазовић, Маша Бркић, Ленка Протић, Катарина Пекурар, Мартина Ковачевић, Мина Кованџић. Дакле, двадесет и четворо ученика, по дванаесторо из сваке гимназије. Професорке задужене за ученике биле су: Малгожата Полк, Ања Калета, Душица Бишевац и Биљана Радосављевић.

У програму су били часови историје, биологије, српског и ликовног (сви на енглеском), и то су часови  Душице Бишевац, Тање Миловановић, Гордане Иветић и Биљане Радосављевић. Приказана су и два филма: Има ли живота у васиони? (Милана Ђурића IV7  и Луке Јевтовића IV7 – они су били и коментатори филма) и „Окови ’слободе’” Г. Иветић.

Сарадници су нам били гђа Јоана Будишин, у име амбасаде Републике Пољске, као и  Антоније Цицмил – директор ОШ „Др Тихомир Остојић“, али и многи други: колеге, бивши ученици, водичи, преводиоци.

Показали својим пријатељима лепоте Београда шетњом до Калемегдана или боемштину Скадарлије. Музеј Николе Тесле показао је у недељи под називом „Дани европске баштине” – део своје богате збирке личних предмета чувеног научника, а Бели двор  нас је одушевио призорима краљевске  резиденције. Учили смо своје госте како се прави гибаница, а затим смо учествовали  у такмичењу за најбољу питу! Ипак, особеност ове размене била je посета пољском селу Остојићево у близини Чоке: били смо гости ОШ „Др Тихомир Остојић“ и наших срдачних и пријатних колега! Такође, обишли смо Центар за ликовну и примењену уметност Terra и могли да видимо огромне скулптуре на отвореном (још увек!), као старе и нове пећи за печење тих крупних уметничких предмета. Лепоти фресака и икона могли су да се диве у цркви Св. Марка, крипти храма Св. Саве, Манастиру Раковица.

Али, све то је само оквир за оно што је у оваквим сусретима најважније – пријатељство и дружење, сусрет две културе два словенска народа.

Биљана Радосављевић,

организатор овогодишње размене

Кључне речи:

Оставите коментар

Your email is never published nor shared. Сва обавезна поља су означена *

*