Razmena učenika sa gimnazijom „Stefan Žeromski“ iz Vroclava, septembar 2017.

Razmena učenika sa gimnazijom „Stefan Žeromski“ iz Vroclava, septembar 2017.

U poslednjih nekoliko godina, četvrta nedelja septembra  podrazumeva boravak prijatelja iz Vroclava u  našoj školi, u našim domovima, u našem gradu. U gostima su nam bili: Franciszek Iwańczuk, Magdalena Florczyk, Natalia Lenart,  Katarzyna Dumańska, Dorota Goraj, Wioletta Goraj, Bartłomiej Lech,  Klaudia Stawiarska, Marta Wolf, Bartłomiej Surma, Magdalena Grabowska, Katarzyna Komar. A njihovi domaćini su bili: Miloš Grmuša, Petar Ostojić, Strahinja Radovanović, Nikola Đokić, Milica Bosnić, Marija Sekulić, Milica Lazović, Maša Brkić, Lenka Protić, Katarina Pekurar, Martina Kovačević, Mina Kovandžić. Dakle, dvadeset i četvoro učenika, po dvanaestoro iz svake gimnazije. Profesorke zadužene za učenike bile su: Malgožata Polk, Anja Kaleta, Dušica Biševac i Biljana Radosavljević.

U programu su bili časovi istorije, biologije, srpskog i likovnog (svi na engleskom), i to su časovi  Dušice Biševac, Tanje Milovanović, Gordane Ivetić i Biljane Radosavljević. Prikazana su i dva filma: Ima li života u vasioni? (Milana Đurića IV7  i Luke Jevtovića IV7 – oni su bili i komentatori filma) i „Okovi ’slobode’” G. Ivetić.

Saradnici su nam bili gđa Joana Budišin, u ime ambasade Republike Poljske, kao i  Antonije Cicmil – direktor OŠ „Dr Tihomir Ostojić“, ali i mnogi drugi: kolege, bivši učenici, vodiči, prevodioci.

Pokazali svojim prijateljima lepote Beograda šetnjom do Kalemegdana ili boemštinu Skadarlije. Muzej Nikole Tesle pokazao je u nedelji pod nazivom „Dani evropske baštine” – deo svoje bogate zbirke ličnih predmeta čuvenog naučnika, a Beli dvor  nas je oduševio prizorima kraljevske  rezidencije. Učili smo svoje goste kako se pravi gibanica, a zatim smo učestvovali  u takmičenju za najbolju pitu! Ipak, osobenost ove razmene bila je poseta poljskom selu Ostojićevo u blizini Čoke: bili smo gosti OŠ „Dr Tihomir Ostojić“ i naših srdačnih i prijatnih kolega! Takođe, obišli smo Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra i mogli da vidimo ogromne skulpture na otvorenom (još uvek!), kao stare i nove peći za pečenje tih krupnih umetničkih predmeta. Lepoti fresaka i ikona mogli su da se dive u crkvi Sv. Marka, kripti hrama Sv. Save, Manastiru Rakovica.

Ali, sve to je samo okvir za ono što je u ovakvim susretima najvažnije – prijateljstvo i druženje, susret dve kulture dva slovenska naroda.

Biljana Radosavljević,

organizator ovogodišnje razmene

Ključne reči:

Ostavite komentar

Your email is never published nor shared. Sva obavezna polja su označena *

*