Ања Ковачевић, ученица 4-4, добитница Светосавске награде!

Ања Ковачевић, ученица 4-4, добитница Светосавске награде!

Захваљујемо се и честитамо Ањи и њеној породици! захваљујемо се и честитамо колегама из ОШ „Јосиф Панчић“!
У прилогу је Ањина биографија, која је послата у оквиру њене кандидатура за ову највреднију просветну награду! Напомињемо да је Ања једина ученица гимназије у Србији која је ове година добила Светосавску награду!

ПРОФЕСИОНАЛНА БИОГРАФИЈА
Ања Ковачевић је рођена 19.05.1999. године у Београду. Већ са три године научила је да чита и пише. Од своје четврте године учи енглески језик. Школске 2006/2007 године уписала је ОШ „Јосиф Панчић“. Одувек је била свестрана, од самог почетка школовања показала је интересовање за разне области, као што су књижевност, језици, математика, спорт,… Врло рано, још у нижим разредима, почела је са писањем песама. Неколико пута је учествовала и била награђивана на београдском фестивалу писаца за децу – Витезово пролеће, песме су јој биле објављиване и у школском часопису „Оморика“, била је успешан учесник рецитаторских такмичења. Рекреативно се бавила гимнастиком и одбојком. У четвртом разреду је освојила треће место на општинском такмичењу из математике. Даље школовање јој је обележено успесима који су уследили захваљујући такмичарском духу и жељи за стицањем нових знања и ширењем видика. Упоредо се такмичила из српског језика и језичке културе (на градским такмичењима: V разред – I награда, VI – II награда, VII – II награда и VIII – I награда; у VII и VIII разреду учешће на републичким такмичењима), биологије (на градским такмичењима: VI – II место и VII – II место), хемије (на градским такмичењима: VII – I место и VIII – II место; у VII и VIII разреду учешће на републичким такмичењима) и физике (на градским такмичењима: VI – III награда, VII – II награда и VIII – III награда; на републичким такмичењима: у VII разреду – III награда и VIII разреду – похвала). Члан је Регионалног центра за таленте Београд 2 од петог разреда. Учествовала је на многобројним регионалним смотрама радова научног и уметничког стваралаштва, где је освајала прва и друга места из области српског и енглеског језика. Од трећег разреда учи француски језик, а у току осмогодишњег школовања положила је DELF А1 и А2. Учествовала је на више летњих кампова, од којих су јој најбитнији били: летњи камп у Енглеској по завршетку петог разреда и математички камп у Шапцу после шестог разреда, где је освојила другу награду. Општи успех током осмогодишњег школовања, за све разреде, био јој је 5.00. Поред тога што је носилац Вукове дипломе и што је проглашена за ђака генерације 2013/14 године, ОШ „Јосиф Панчић“ јој је доделила дипломе за физику, биологију, хемију и српски језик због постигнутог изузетног успеха у току школовања у основној школи из ових предмета.
Школске 2014/2015 године уписала је Тринаесту београдску гимназију, природноматематички смер и тренутно похађа четврти разред. Први, други и трећи разред завршила је са успехом 5.00. И у средњој школи је наставила са такмичењима из области физике, хемије а ове године и математике. У првом разреду је из физике освојила трећу награду на државном такмичењу, док је из хемије остварила пласман за одлазак на републичко такмичење. Такође је освојила и треће место на међународном екипном такмичењу из природних наука које је одржано у Београду у јуну 2015. године. У другом и трећем разреду је из физике освојила прву награду на државном такмичењу (била је две године заредом првопласирана на листи), а ове године освојила је и друго место на државном такмичењу из математике, док је из хемије и ове 2017. године освојила похвалу на републичком такмичењу. Такође је освојила и треће место на државном такмичењу истраживачких радова ученика средњих школа за истраживачки рад из области физике у којем се бавила проучавањем акустичке левитације.
У првом разреду гимназије је почела са учењем кинеског језика (у организацији Института Конфуције у Београду), где је остварила значајан успех на такмичењу Знањем до Кине, на ком је била међу првих десет у Србији и на тај начин освојила пут у Кину. До сада је са одличним успехом савладала почетни I и II курс кинеског језика, положила DELF В1 из француског језика и има С1 ниво знања из енглеског језика.
Током досадашњег школовања бавила се волонтирањем, од којег јој је најзначајније волонтирање на светском школском шампионату у одбојци, одржаном од 25. јуна до 03. јула 2016. године у Београду. Учествовала је у раду Црвеног крста Чукарица волонтирајући на сајму човекољубља одржаном у Општини Чукарица 2016 и 2017. године. Члан је хемијске секције и учествује у свим њеним активностима. Била је члан школског парламента. Учествовала је у многим културно-друштвеним манифестацијама, од којих се најрадије сећа учешћа у приредби одржаној у част председника НР Кине за време његове посете Србији. Добитник је стипендије Доситеја, а прошле године је конкурисала и додељена јој је стипендија за изузетно надарене ученике.
Многобројна ангажовања, како у наставним тако и ваннаставним активностима, као и постигнути успеси, награде и дипломе, нису утицали на њен лични став којим доприноси позитивној атмосфери у школи, пружајући помоћ вршњацима и поштујући професоре и остале запослене.

Кључне речи:

Оставите коментар

Your email is never published nor shared. Сва обавезна поља су означена *

*