Anja Kovačević, učenica 4-4, dobitnica Svetosavske nagrade!

Anja Kovačević, učenica 4-4, dobitnica Svetosavske nagrade!

Zahvaljujemo se i čestitamo Anji i njenoj porodici! zahvaljujemo se i čestitamo kolegama iz OŠ „Josif Pančić“!
U prilogu je Anjina biografija, koja je poslata u okviru njene kandidatura za ovu najvredniju prosvetnu nagradu! Napominjemo da je Anja jedina učenica gimnazije u Srbiji koja je ove godina dobila Svetosavsku nagradu!

PROFESIONALNA BIOGRAFIJA
Anja Kovačević je rođena 19.05.1999. godine u Beogradu. Već sa tri godine naučila je da čita i piše. Od svoje četvrte godine uči engleski jezik. Školske 2006/2007 godine upisala je OŠ „Josif Pančić“. Oduvek je bila svestrana, od samog početka školovanja pokazala je interesovanje za razne oblasti, kao što su književnost, jezici, matematika, sport,… Vrlo rano, još u nižim razredima, počela je sa pisanjem pesama. Nekoliko puta je učestvovala i bila nagrađivana na beogradskom festivalu pisaca za decu – Vitezovo proleće, pesme su joj bile objavljivane i u školskom časopisu „Omorika“, bila je uspešan učesnik recitatorskih takmičenja. Rekreativno se bavila gimnastikom i odbojkom. U četvrtom razredu je osvojila treće mesto na opštinskom takmičenju iz matematike. Dalje školovanje joj je obeleženo uspesima koji su usledili zahvaljujući takmičarskom duhu i želji za sticanjem novih znanja i širenjem vidika. Uporedo se takmičila iz srpskog jezika i jezičke kulture (na gradskim takmičenjima: V razred – I nagrada, VI – II nagrada, VII – II nagrada i VIII – I nagrada; u VII i VIII razredu učešće na republičkim takmičenjima), biologije (na gradskim takmičenjima: VI – II mesto i VII – II mesto), hemije (na gradskim takmičenjima: VII – I mesto i VIII – II mesto; u VII i VIII razredu učešće na republičkim takmičenjima) i fizike (na gradskim takmičenjima: VI – III nagrada, VII – II nagrada i VIII – III nagrada; na republičkim takmičenjima: u VII razredu – III nagrada i VIII razredu – pohvala). Član je Regionalnog centra za talente Beograd 2 od petog razreda. Učestvovala je na mnogobrojnim regionalnim smotrama radova naučnog i umetničkog stvaralaštva, gde je osvajala prva i druga mesta iz oblasti srpskog i engleskog jezika. Od trećeg razreda uči francuski jezik, a u toku osmogodišnjeg školovanja položila je DELF A1 i A2. Učestvovala je na više letnjih kampova, od kojih su joj najbitniji bili: letnji kamp u Engleskoj po završetku petog razreda i matematički kamp u Šapcu posle šestog razreda, gde je osvojila drugu nagradu. Opšti uspeh tokom osmogodišnjeg školovanja, za sve razrede, bio joj je 5.00. Pored toga što je nosilac Vukove diplome i što je proglašena za đaka generacije 2013/14 godine, OŠ „Josif Pančić“ joj je dodelila diplome za fiziku, biologiju, hemiju i srpski jezik zbog postignutog izuzetnog uspeha u toku školovanja u osnovnoj školi iz ovih predmeta.
Školske 2014/2015 godine upisala je Trinaestu beogradsku gimnaziju, prirodnomatematički smer i trenutno pohađa četvrti razred. Prvi, drugi i treći razred završila je sa uspehom 5.00. I u srednjoj školi je nastavila sa takmičenjima iz oblasti fizike, hemije a ove godine i matematike. U prvom razredu je iz fizike osvojila treću nagradu na državnom takmičenju, dok je iz hemije ostvarila plasman za odlazak na republičko takmičenje. Takođe je osvojila i treće mesto na međunarodnom ekipnom takmičenju iz prirodnih nauka koje je održano u Beogradu u junu 2015. godine. U drugom i trećem razredu je iz fizike osvojila prvu nagradu na državnom takmičenju (bila je dve godine zaredom prvoplasirana na listi), a ove godine osvojila je i drugo mesto na državnom takmičenju iz matematike, dok je iz hemije i ove 2017. godine osvojila pohvalu na republičkom takmičenju. Takođe je osvojila i treće mesto na državnom takmičenju istraživačkih radova učenika srednjih škola za istraživački rad iz oblasti fizike u kojem se bavila proučavanjem akustičke levitacije.
U prvom razredu gimnazije je počela sa učenjem kineskog jezika (u organizaciji Instituta Konfucije u Beogradu), gde je ostvarila značajan uspeh na takmičenju Znanjem do Kine, na kom je bila među prvih deset u Srbiji i na taj način osvojila put u Kinu. Do sada je sa odličnim uspehom savladala početni I i II kurs kineskog jezika, položila DELF V1 iz francuskog jezika i ima S1 nivo znanja iz engleskog jezika.
Tokom dosadašnjeg školovanja bavila se volontiranjem, od kojeg joj je najznačajnije volontiranje na svetskom školskom šampionatu u odbojci, održanom od 25. juna do 03. jula 2016. godine u Beogradu. Učestvovala je u radu Crvenog krsta Čukarica volontirajući na sajmu čovekoljublja održanom u Opštini Čukarica 2016 i 2017. godine. Član je hemijske sekcije i učestvuje u svim njenim aktivnostima. Bila je član školskog parlamenta. Učestvovala je u mnogim kulturno-društvenim manifestacijama, od kojih se najradije seća učešća u priredbi održanoj u čast predsednika NR Kine za vreme njegove posete Srbiji. Dobitnik je stipendije Dositeja, a prošle godine je konkurisala i dodeljena joj je stipendija za izuzetno nadarene učenike.
Mnogobrojna angažovanja, kako u nastavnim tako i vannastavnim aktivnostima, kao i postignuti uspesi, nagrade i diplome, nisu uticali na njen lični stav kojim doprinosi pozitivnoj atmosferi u školi, pružajući pomoć vršnjacima i poštujući profesore i ostale zaposlene.

Ključne reči:

Ostavite komentar

Your email is never published nor shared. Sva obavezna polja su označena *

*