ПРВА ОРГАНИЗОВАНА УЧЕНИЧКА ПОСЕТА ВОЈНОМ ГРОБЉУ У ЛАМБИНОВИЦАМА, ПОЉСКА – ДОБРОТВОРНА АКЦИЈА – СПИСАК СРПСКИХ ЗАРОБЉЕНИКА

ПРВА ОРГАНИЗОВАНА УЧЕНИЧКА ПОСЕТА ВОЈНОМ ГРОБЉУ У ЛАМБИНОВИЦАМА, ПОЉСКА – ДОБРОТВОРНА АКЦИЈА – СПИСАК СРПСКИХ ЗАРОБЉЕНИКА

XIII београдска гимназија има за сада јединствену могућност да на свом сајту објави списак српских ратних заробљеника из Војног гробља Ламбиновице. То је резултат овогодишње сарадње са одсеком за Славистику и проф. др Горданом Ђурђев-Малкјевич, као и почасним конзулом Амбасаде Србије – Конзулат у Катовицама – Ранком Томовићем.

Наиме, наша школа је прва организована посетила  Војно заробљеничко гробље у селу Ламбиновице  (на западу Пољске).  О значају наше посете говори и то да нас је дочекала  директорка Централног војног музеја, госпођа Виолета Резлер Василевска, па смо сви заједно отишли до српског споменика и дела гробља.

По повратку из Пољске,  ученици су јавни час претворили у добротворну акцију прикупљања средстава за заштиту српских крстова која још није у потпуности завршена – око 60 још увек чека на то.

Прикупљено је 16 хиљада динара. Добротворну акцију исте намене имаће и ученици  IV лицеума из Вроцлава.

О овом логору као и гробљу које је у његовом саставу, код нас а и шире,  мало се зна. Доскора су крстови, гробље, као и једини споменик Срба ратних заробљеника својим умрлим друговима  (1917) били у веома лошем стању. Тек је лично залагање господина почасног конзула Ранка Томовића знатно поправило стање овог српског војничког гробља, те је обновљени споменик изнова недавно откривен.

На Војном заробљеничком гробљу  је 265 српских војника. Они су били у овдашњем логору од 1915. год. као ратни војни заробљеници.

На крстовима су видљиви српска националност, име и презиме, немачким словима, али се јасно може разазнати: Тихомир Луковић СРБ (1899 – 15.4.1916), Владимир Живковић СРБ (1866 – 27.4. 1916), Велимир Јеринић СРБ (1890 – 2.5.1916), Стојан Марковић СРБ (1859 – 8.5.1915) или Живоин Илић СРБ (1886 – 18.5.1916)… Њима су, својим умрлим друговима, у време стално присутне, али сада незапамћене глади 1917, ускраћујући себи, и сами једва живи, прилагали новац за једини споменик на овом гробљу.

На постаменту је алегорична фигура мршаве жене, у жалости расплетене косе (алегорија Србије) која у  руци има грб са четири осцила. Испод фигуре пише ко коме подиже надргобни споменик: Срби ратни заробљеници својим умрлим друговима 1917.

Суботњег јутра, када се и излази на гробље у њиховом завичају, свеће су им запалиле и положиле цвеће  делегације две школе:  XIII београдска гимназија и IV лицеум из Вроцлава „Стефан Жеромски”, а у име Републике Србије цвеће је положио господин почасни конзул Ранко Томовић. Десет ученика XIII београдске гимназије том приликом отпевало је почетне строфе песме „Тамо далеко”.

Као одјек ове посете, али и добротворне акције, љубазношћу нашег конзулата у Катовицама,  електронска листа српских заробљеника сахрањених на овом гробљу доступна је јавности и на сајту наше школе – за све оне који кроз генрације трагају за неким својим из породице.

Биљана Радосављевић

Проф. српског језика и књижевности у

XIII београдској гимназији

и организатор овогодишње размене

Вроцлав 2018.

Кључне речи:

Оставите коментар

Your email is never published nor shared. Сва обавезна поља су означена *

*