Prva škola iz Srbije u poseti Državi Izrael!

Prva škola iz Srbije u poseti Državi Izrael!

Kada smo u februaru 2018. godine primili u goste „Mlade ambasadore Izraela“, 35 učenika, tek na nekoliko sati, nismo mogli ni da naslutimo kakva je čudesna priča pred nama! Nezaboravno druženje učenika, munjevito padanje svih barijera i tako brzi oproštaj u hotelu u kojem su odseli, u velikoj beogradskoj mećavi, uz potpisivanje Sporazuma o saradnji… Nismo verovali da ćemo moći da otputujemo u uzvratnu posetu – skupo, daleko, van ustaljenih ruta… Ispostavilo se da ništa od toga nije tačno – bilo je potrebno samo malo dobre volje, pa da  13 učenika sa profesorima i direktorom, boravi u Jerusalim i Tel Avivu od 20. do 24. decembra 2018!

Prolaze dani i nedelje od tog puta, a utisci nas ne napuštaju. Kao da smo dobili beskrajan broj časova iz istorije, sociologije, veronauke, građanskog vaspitanja, umetnosti, primenjenih nauka… A iznad svega toga ponovno druženje naših učenika sa učenicima iz škole „Alliance High School“ i dvodnevni boravak u izraelskim porodicama, uoči Šabata i na sam taj dan, uz učestvovanje u svim prigodnim običajima i porodičnom okupljanju. Posle divnog prijema u školi, male priredbe i diskusije učenika o modernim temama, posetili smo i impresivan muzej posvećen istoriji jevrejskog naroda u moderno doba.

Osećali smo se kao građani sveta između Jerusalima, grada starog 4000 godina i Tel Aviva, grada koji živi život 22. veka, a na rastojanju od samo pedesetak km jedan od drugoga. Sa kakvim samo uspehom moderno i tradicionalno traju i žive jedno pored drugog, a da se nikada međusobno ne sputavaju! Najvažnija lekcija. I još jedna – koliko je jako društvo koje stvara državu, jaku, jer počiva na jakom društvu…

Posetili smo Crkvu Vaskrsenja Hristovog, i u njoj Golgotu i Hristov grob, posetili smo Zid plača, Via Dolorose, kao i kapije Jerusalima – Lavlju, Damasku i Jafa…Jevrejski, hrišćanski, arapski deo Jerusalima… Pogled ka Maslinskoj gori…

Zajedno sa našim domaćinom, predstavnikom „Mladih ambasadora Izraela“, gospodinom Danijelom Nehemijom, posetili smo i našu ambasadu u Državi Izrael, gde smo na najlepši način bili dočekani od našeg ambasadora gospodina Milutina Stanojevića, njegove supruge gospođe Svetlane Stanojević i sekretara ambasade gospodina Dejana Blagojevića. Imali smo zadovoljstvo da čujemo divno predavanje gospodina Ambasadora o modernom Izraelu, problemima savremene istorije Bliskog istoka, ali i o lepoti i značaju diplomatskog poziva. Naši ljubazni domaćini su učenicima pokazali i prostorije ambasade i upoznali ih sa radom jednog diplomatskog predstavništva…  Dvosatni boravak u našoj ambasadi ostao je nezaboravan! Zahvaljujemo im se i na ovaj način!

I novi ukusi i mirisi, beskrajna plaža Tel Aviva, neprestana preplitanja različitosti, prošlog, sadašnjeg i budućeg i mi u tom vrtlogu lepog i uzbudljivog!

Bilo je to jedno od najlepših putovanja…

Nadamo se da ćemo imati prilike da učenike iz Izraela opet ugostimo u Beogradu.

Sada bismo ih već dočekali kao stare prijatelje!

Ključne reči:

Ostavite komentar

Your email is never published nor shared. Sva obavezna polja su označena *

*