Učenici iz Darmštata u Beogradu – septembar 2018.

Učenici iz Darmštata u Beogradu – septembar 2018.

Ove godine je naša škola ponovo bila domaćin  gostima iz Nemačke. Jedanaest  učenika gimnazije „Bertold Breht“ iz Darmštata je u pratnji profesora Katarine von Grevenic i Maltea Mihela posetilo našu školu i naš grad, u periodu od 15. do 22. septembra. Učenici su kao i svake godine bili smešteni u domovima naših učenika, s kojima su proveli nezaboravnih nedelju dana.

Tema susreta je bila „Dunav spaja.“ U skladu s temom smo  realizovali naš program. Prvog dana boravka u školi je profesor Aleksandar Vučetić održao čas sa gostima i domaćinima s istom temom, gde je na zanimljiv način upoznao goste sa lepotama Dunava u našoj zemlji i mnogim tvrđavama na Dunavu, kao  i njihovom istorijom. U okviru programa smo izveli dva celodnevna izleta, koji su se našim gostima izuzetno dopali. Posetili smo Humnanitarno udruženje Nemaca „Gerhard“ u Somboru, gde su nas  srdačno dočekali i održali prezentaciju o Podunavskim Nemcima u Srbiji, i upoznali nas s njihovim životom i radom. Ljubazni predsednik udruženja, gospodin Bek,  nas je lično poveo u šetnju Somborom i pokazao nam sve lepote i znamenitosti ovog divnog grada.

Gosti su imali priliku da tokom boravka u našoj školi posete časove raznih predmeta, a posebno interesovanje je izazvao čas hemije, koji je priredila, uz nesebično angažovanje, profesorka hemije, Anita Stojčevski.

U okviru zabavnog programa pružili smo našim gostima prvog dana boravka vožnju brodom, gde su mogli s naših reka da uživaju u lepotama našeg grada, a zatim smo zajednički posetili Muzej savremene umetnosti. U četvrtak, 20. septembra smo posetili novootvoreni Narodni muzej i imali priliku da se zajedno s gostima upoznamo sa dragocenim umetničkim blagom ove cenjene kuće.

Poslednjeg dana njihovog boravka smo posetili Golubac i golubačku tvđavu, a zatim se vratili u Viminacijum, gde su naši gosti i domaćini, pre obilaska lokaliteta, imali jedinstvenu priliku da oprobaju svoje sportske veštine u Adrenalin parku, u kome su proveli dva sata uživajući u neobičnim sportskim aktivnostima.

Sve vreme boravka naših gostiju nam je vreme išlo na ruku, pa je i ono ulepšalo zajedničke trenutke.

U subotu, 22. septembra, smo se teška srca rastali od naših gostiju uz mnogo suza i dugih, srdačnih zagrljaja. S nestrpljenjem čekamo maj, kada ćemo se opet sresti s našim prijateljima, ovaj put u Darmštatu, u Nemačkoj.

 

 

Nevenka Jevtić, profesor nemačkog jezika

 

 

 

Ključne reči:

Ostavite komentar

Your email is never published nor shared. Sva obavezna polja su označena *

*