Od Vroclava do Lambinovica, april 2018.

Od Vroclava do Lambinovica, april 2018.

Grupa učenika na razmeni sa Poljskom imala je desetoro učesnika, pre svega učenika treće i dvoje iz druge godine. Na putu smo bili od 16. aprila do 22. aprila. Drugi profesor u pratnji bila je Emilija Tomić.
Goste su primili učenici uglavnom prve godine liceja „Stefan Žeromski“ iz Vroclava. 
Bili smo na nastavi u ovoj školi, kao i na Univerzitetu – na odseku Slavistike, kod prof. dr Gordane Đurđev Malkijevic. Primio nas je i pokazao zgradu Univerziteta rektor Univerziteta u Vroclavu, Adam Jezeierski. Obilazili smo već uobičajeno – znamenitosti grada, išli na kuglanje, ali i u Zoološki i Japanski vrt, Hidropolis, Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti, bili u Panorami Raslavicka, u hali Stoletnica…
A onda dva izuzetna izleta, svaki poseban na svoj način. Prvo poseta Boleslavecu i selu Tomislav. Tu nas je dočekao orkestar i pesma na srpskom, ili, kako oni kažu „jugoslovenskom“. Zaista, pevaju pesme iz svih krajeva bivše zemlje, ali pre svega iz Bosne. Ostala im je kao neraskidivi zavičajni deo, iaoko su se vratili u Poljsku pre sedamdeset godina. Bogata trpeza – delom poljska a delom bosanska – slovenski znak dobrodošlice. Tu smo pričali, pevali, a bogme i zaigrali! Treba, svakako, reći da smo na putu do Tomislava bili i u Drugoj gimnaziji u Boleslavecu gde nas je dočekao direktor škole, Miroslav Sakovski. Sasvim je sigurno da učenici ove gimnazije imaju zaista lepu i opremljenu školu.
Drugi izlet je u okviru Kulture sećanja, te je već ranije utvrđena poseta grobu dr Hiršfelda (u Vroclavu) – sada proširena i posetom Lambinovicama: logoru ratnih vojnih zarobljenika i Srpskom vojničkom groblju. Dočekao nas je srpski konzul, Ranko Tomović, kao i direktorka Centralnog muzeja ratnih zarobljenika, V. Rezler Vasilevska. U muzeju su učenici došli da zadacima i pitanjima na koje je trebalo da potraže odgovor u muzeju, gde su im svi ljubazno izašli u susret. Ipak, trenutak najvećeg uzbuđenja bio je polaganje cveća na grob Srpskih ratnih zarobljenika (1917) kada su srpski đaci zapevali „Tamo daleko“. Ovo je prva organizovana poseta ovom groblju i logoru o kome se kod nas malo zna. Ipak, ovde ima tačno popisano preko 260 srpskih imena sa datumima rođenja i smrti.
Sa ovakvih putovanja čovek se uvek vrati nekako upotpunjen i zaokružen: obogaćen i prošlim i sadašnjim, a sluteći buduće susrete.
Biljana Radosavljević,
Prof. srpskog jezika i književnosti u
XIII beogradskoj gimnaziji
i organizator ovogodišnje razmene

Ključne reči:

Ostavite komentar

Your email is never published nor shared. Sva obavezna polja su označena *

*