XIII београдска гимназија на „Фестивалу фестивала“ у Литванији 2018.

XIII београдска гимназија на „Фестивалу фестивала“ у Литванији 2018.

Након освојеног првог места на Фестивалу франкофоног позоришта 2017. године у Београду извођењем Молијерове комедије „Уображени болесник“ („Le Malade imaginaire“), Франкофона позоришна трупа XIII београдске гимназије стекла је право да учествује на 23. Фестивалу фестивала у Каунасу, у Литванији. Исти комад, у нешто измењеном саставу, трупа је уз помоћ професорки француског језика Радмиле Ђорђић и Марије Стокић припремала и за публику у Каунасу. Улогу уображеног болесника Аргана играо је Лазар Милетић II/2, служавка Тоанета била је Јелена Косара II/2, ћерка Анжеликa – Ања Михајлов II/5, Клеант – Марко Ненадовић I/2, Арганова супруга Белина – Вања Новаковић IV/7, господин Диафоарус – Немања Тодоровић II/5, Тома Диафоарус – Никола Радовић II/5, господин Пиргон – Алекса Михаиловић II/5, сестра Бералдина – Вера Благојевић II/5, а техничка подршка трупе био је Огњен Петровић II/5. У пратњи трупе биле су професорка француског Марија Стокић и професорка српског језика и књижевности Тамара Лежаић, као и ученица Марија Томовић IV/4 и бивша ученица и дугогодишња чланица трупе Сара Ненадовић.

Франкофона трупа наше школе пошла је на пут преко Мађарске, Словачке, Чешке и Пољске до Литваније, где је у граду Каунасу од 16. до 19. априла одржан 23. Фестивал фестивала (Festival des Festivals). Током четири дана трајања фестивала поред играња свог комада наши ђаци имали су прилике да уживају у комадима још десет земаља учесница: Мађарске, Канаде, Русије, Француске, Румуније, Италије, Шпаније, Чешке, Бугарске и Литваније.

Представа која је отворила фестивал била је управо представа ђака XIII београдска гимназије. Након ње уследио је форум на коме је публика имала прилику да нашим глумцима поставља питања, као и да подели утиске. По бројности питања и позитивних коментара на форуму, могло се закључити да је изведба наших ђака оставила јак, позитиван утисак на публику. Током трајања фестивала, ученици су учествовали у различитим атељеима који су били ту да допринесу побољшању сценског наступа, да подстакну усавршавање конверзације на француском језику, као и упознавање вршњака из различитих земаља. У атељеу покрета тела учествовале су Јелена Косара и Вања Новаковић, у плесном атељеу Марко Ненадовић и Огњен Петровић, у атељеу импровизације Марија Томовић, у музичком атељеу Сара Ненадовић, у атељеу фотографије Алекса Михаиловић у атељеу експресија емоција Вера Благојевић и Никола Радовић, у атељу кретања на сцени Немања Тодоровић, у атељеу комедије Лазар Милетић и у атељеу покрета са реквизитима Ања Михајлов. Последњег дана фестивала сви учесници имали су још једну прилику да ступе на сцену и публици припремљеним програмом представе свој атеље.

Поред представа, форума и атељеа, програм фестивала чинили су и национално вече у замку Раудондвари, где су ђаци Србију представили богато украшеном националном трпезом и кухињом, игром кола и модерним српским песмама. Програм фестивала је укључио и вече плеса (Flash mob), такмичење у кошарци, где су наши ученици оправдали репутацију српских тимова која је већ била позната домаћинима фестивала, фудбалска утакмица ученика из Литваније на једној страни и наших ученика заједно са ученицима из Бугарске и Француске на другој.

У паузама између богатог програма фестивала, ученици су се упознали са лепотама бивше престонице Литваније – Старим градом, базиликама Васкрсења Христовог и апостола Петра и Павла, катедралом посвећеном Архангелу Михаилу, лепим рекама Немунасом и Нерисом, најстаријим изграђеним замком у Литванији који датира из XIII века.

Захваљујемо се овим путем КУД-у Туцовић, чије ношње су учиниле да ученици заблистају на Националној вечери, Народном позоришту, чије су костиме носили у представи, као и домаћину, колективу и ученицима LSMU гимназије из Каунаса на челу са директором, који су се до детаља побринули за идеалну организацију читавог фестивала.

Кључне речи:

Оставите коментар

Your email is never published nor shared. Сва обавезна поља су означена *

*