XIII beogradska gimnazija na „Festivalu festivala“ u Litvaniji 2018.

XIII beogradska gimnazija na „Festivalu festivala“ u Litvaniji 2018.

Nakon osvojenog prvog mesta na Festivalu frankofonog pozorišta 2017. godine u Beogradu izvođenjem Molijerove komedije „Uobraženi bolesnik“ („Le Malade imaginaire“), Frankofona pozorišna trupa XIII beogradske gimnazije stekla je pravo da učestvuje na 23. Festivalu festivala u Kaunasu, u Litvaniji. Isti komad, u nešto izmenjenom sastavu, trupa je uz pomoć profesorki francuskog jezika Radmile Đorđić i Marije Stokić pripremala i za publiku u Kaunasu. Ulogu uobraženog bolesnika Argana igrao je Lazar Miletić II/2, služavka Toaneta bila je Jelena Kosara II/2, ćerka Anželika – Anja Mihajlov II/5, Kleant – Marko Nenadović I/2, Arganova supruga Belina – Vanja Novaković IV/7, gospodin Diafoarus – Nemanja Todorović II/5, Toma Diafoarus – Nikola Radović II/5, gospodin Pirgon – Aleksa Mihailović II/5, sestra Beraldina – Vera Blagojević II/5, a tehnička podrška trupe bio je Ognjen Petrović II/5. U pratnji trupe bile su profesorka francuskog Marija Stokić i profesorka srpskog jezika i književnosti Tamara Ležaić, kao i učenica Marija Tomović IV/4 i bivša učenica i dugogodišnja članica trupe Sara Nenadović.

Frankofona trupa naše škole pošla je na put preko Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske do Litvanije, gde je u gradu Kaunasu od 16. do 19. aprila održan 23. Festival festivala (Festival des Festivals). Tokom četiri dana trajanja festivala pored igranja svog komada naši đaci imali su prilike da uživaju u komadima još deset zemalja učesnica: Mađarske, Kanade, Rusije, Francuske, Rumunije, Italije, Španije, Češke, Bugarske i Litvanije.

Predstava koja je otvorila festival bila je upravo predstava đaka XIII beogradska gimnazije. Nakon nje usledio je forum na kome je publika imala priliku da našim glumcima postavlja pitanja, kao i da podeli utiske. Po brojnosti pitanja i pozitivnih komentara na forumu, moglo se zaključiti da je izvedba naših đaka ostavila jak, pozitivan utisak na publiku. Tokom trajanja festivala, učenici su učestvovali u različitim ateljeima koji su bili tu da doprinesu poboljšanju scenskog nastupa, da podstaknu usavršavanje konverzacije na francuskom jeziku, kao i upoznavanje vršnjaka iz različitih zemalja. U ateljeu pokreta tela učestvovale su Jelena Kosara i Vanja Novaković, u plesnom ateljeu Marko Nenadović i Ognjen Petrović, u ateljeu improvizacije Marija Tomović, u muzičkom ateljeu Sara Nenadović, u ateljeu fotografije Aleksa Mihailović u ateljeu ekspresija emocija Vera Blagojević i Nikola Radović, u atelju kretanja na sceni Nemanja Todorović, u ateljeu komedije Lazar Miletić i u ateljeu pokreta sa rekvizitima Anja Mihajlov. Poslednjeg dana festivala svi učesnici imali su još jednu priliku da stupe na scenu i publici pripremljenim programom predstave svoj atelje.

Pored predstava, foruma i ateljea, program festivala činili su i nacionalno veče u zamku Raudondvari, gde su đaci Srbiju predstavili bogato ukrašenom nacionalnom trpezom i kuhinjom, igrom kola i modernim srpskim pesmama. Program festivala je uključio i veče plesa (Flash mob), takmičenje u košarci, gde su naši učenici opravdali reputaciju srpskih timova koja je već bila poznata domaćinima festivala, fudbalska utakmica učenika iz Litvanije na jednoj strani i naših učenika zajedno sa učenicima iz Bugarske i Francuske na drugoj.

U pauzama između bogatog programa festivala, učenici su se upoznali sa lepotama bivše prestonice Litvanije – Starim gradom, bazilikama Vaskrsenja Hristovog i apostola Petra i Pavla, katedralom posvećenom Arhangelu Mihailu, lepim rekama Nemunasom i Nerisom, najstarijim izgrađenim zamkom u Litvaniji koji datira iz XIII veka.

Zahvaljujemo se ovim putem KUD-u Tucović, čije nošnje su učinile da učenici zablistaju na Nacionalnoj večeri, Narodnom pozorištu, čije su kostime nosili u predstavi, kao i domaćinu, kolektivu i učenicima LSMU gimnazije iz Kaunasa na čelu sa direktorom, koji su se do detalja pobrinuli za idealnu organizaciju čitavog festivala.

Ključne reči:

Ostavite komentar

Your email is never published nor shared. Sva obavezna polja su označena *

*