Jedna od pet prvih nagrada u eTwinning projektu pripala našoj školi!

Jedna od pet prvih nagrada u eTwinning projektu pripala našoj školi!

Fondacija Tempus je ove godine, među 303 eTwinning projekata koji su dobili Nacionalne oznake kvaliteta odabrala najistaknutije primere dobre prakse. Jedan od 5 nagrađenih projekata je i „How do you do in times of corona crisis?“, koji je realizovan i u našoj školi tokom 2019/2020. godine.

U susret novim izazovima, podelili bismo sa vama kako su se učenici XIII beogradske gimnazije tokom pandemije povezali sa svojim evropskim vršnjacima. Zapravo, 12 učenica drugog razreda i 1 učenica četvrtog razreda učestvovale su zajedno sa profesorkom engleskog jezika, Tamarom Vukadinović,  u eTwinning međunarodnom projektu „How do you do in times of corona crisis?“ u periodu od 20.03. do 10.06.2020. godine.

Kako se nose sa prinudnim karantinom? Koja su pravila i propisi u njihovim zemljama? Kako možemo ostati fizički i mentalno zdravi? Šta su lažne vesti?…bila su samo neka od pitanja/radionica na kojima su učenici i profesori iz 8 zemalja radili. Učesnicima je bilo omogućeno da prošire znanja, „pređu“ granice, razmene misli i osećanja, preispitaju svoja saznanja…

Projekat je pokrenut od strane profesorke Tine De Knoder iz Belgije, a na projektu je učestvovalo 9 profesora i 78 učenika iz Belgije (Sint Willebrord – Heilige Familie, Berchem), Italije (Istituto di Istruzione Superiore „G.Romani“, Casalmaggiore), Grčke (1ο Γενικό Λύκειο Μενεμένης- „Διδώ Σωτηρίου“, Thessaloniki), Rumunije (Liceul Teoretic Ion Barbu, Bucuresti), Bugarske (Hristo Botev Secondary School, Kubrat), Nemačke (Berufskolleg Technik Remscheid, Remscheid), Holandije (Revius Lyceum Doorn, Doorn) i Srbije.

eTwinning projekti nude mogućnost uspostavljanja dugoročnih međunarodnih odnosa, čak i bez putovanja, a sve to vodi uzajamnom razumevanju, toleranciji i solidarnosti i pravi puno prostora za zajednički profesionalni i lični razvoj.

Na projektu su učestvovale: Mina Savić II2, Miona Milutinović II3, Natalija Pavlićević II3, Stefana Lazarević II3, Maša Knežević II3, Andriana Novaković II3, Milica Golubović II3, Sofija Turina II5, Tea Pantelić II6, Anđela Tomašević II9, Lenka Vučković Jašin II9, Mia Gleđa II9, Elena Nikolić IV6 i Tamara Vukadinović, profesor engleskog jezika.

Projekat je 30.08.2020. dobio Nacionalnu oznaku kvaliteta za 2019/2020. godinu od strane Fondacije Tempus. Od 2014. godine, Fondacija Tempus je nadležna za sprovođenje komponente obrazovanja u okviru najvećeg programa Evropske unije – Erazmus+.

Prve nagrade su dodeljene na konferenciji „Saradnja Srbije i EU – Stvaranje mogućnosti za unapređivanje obrazovanja kroz Erazmus+ program“ održanoj 13. oktobra u Beogradu.

Ključne reči:

Ostavite komentar

Your email is never published nor shared. Sva obavezna polja su označena *

*