Noć u biblioteci 2022.

Noć u biblioteci 2022.

Mi koji volimo da zavirujemo u tuđe svetove, ovih dana pomalo žalimo jer nismo u karantinu i nekako nemamo dovoljno vremena za svoj bogat unutrašnji život dok se družimo sa knjigama, jer zaboga, lepi su sunčani dani, a i kraj godine nosi puno obaveza za sve. Ali, zašto sami, kad možemo te svetove povezati i te živote ukrstiti na jednom svetom mestu, u hramu Trinaeste beogradske gimnazije, našoj biblioteci?
Juče je, nakon dve godine pauze, održana Noć u biblioteci, osma po redu. Tema je bila vrlo provokativna, neočekivana u ovom trenutku: HUMOR I SATIRA. Hol škole i biblioteka su bili izložbeni prostor za karikature Dušana Petričića, jednog od naših gostujućih predavača.
Svi smo nestrpljivo iščekivali ovu omiljenu manifestaciju u školi, što se moglo videti u toku cele nedelje (za neke i znatno duže), posebno kod angažovanih đaka i profesora, a naročito od 19 sati, kada smo konačno dočekali uvodnu reč voditelja: Ive Pajkić i Dušana Đekića iz 3/8. Anđela Nikolić iz 4/3 nam je pojasnila medicinsko-fiziološku i psihološku stranu humora, a Dušan je uveo gledaoce u pojam satire.
Ivin komičan voditeljski uvod najavio je dobro raspoloženje, koje je samo udvostručilo prvo predavanje „Osmehom kroz Beograd sa Momom Kaporom“ učenice Teodore Subotić iz 4/3. Teodora nam je skromno obećala zagrevanje, ali je, zapravo, razmrdala publiku svojim spontanim nastupom i dobro odabranim tekstovima pisca, o kojem je, uzgred, pisala i maturski rad. Ljubav prema literaturi je bila očigledna.
Uvek se pitamo šta će smisliti veroučitelj Vuk Jovanović (logično, ipak je to pitanje hermeneutičke prirode), a sada smo dodatno bili u dilemi zbog naslova: „Smeje li se Bog?“ Vuk nam je pričao o mogućnosti čitanja humora kroz Bibliju.
Nakon toga, profesorke istorije Dragana Skrinjik i Dušica Biševac sa učenicama (Lana Novović, Jovana Milić, Emilija Stanić, Marija Vojvodić iz 3/2 i Magdalina Tmušić, Janja Pantelić, Mila Lalović, Jovana Sašić iz 3/1) u predavanju osmišljenom kao razgovor đaka i naslovljenim „(Pod)smehom do slobode“ bavile su se Pogrebom dva raba, kao kritikom licemerja, koja se završava lišavanjem slobode, karikaturama koje kritikuju režim i cenzuru, radio Jerevanom, kao izvorom slobodne reči u Istočnom bloku.
Glavni gost je bio karikaturista Dušan Petričić, a u toku razgovora o jeziku karikature, kako je nazvan ovaj susret, saznali smo šta karikaturistu pokreće da stvara, šta ga je opredelilo da se bavi ovim poslom, kakav je njegov odnos prema svojim ranim simboličkim radovima i zašto se u ovom trenutku još uvek bavi političkom karikaturom. Takođe smo čuli šta Petričić misli o granicama dobrog ukusa karikature, što će biti pokrenuto i u jednom od narednih predavanja.
Naime, u jednom od predavanja, „Charlie Hebdo: Ima li sloboda granice?“, prof. francuskog jezika Sanja Knežević i đaci (Mihailo Tomić, Lana Đorović, Tina i Iva Spasojević, Mila Krstajić, Jelena Radovanov i Vuk Aleksić iz 3-2) bavili su se istorijatom ovog čuvenog satiričnog magazina, odnosom prema demokratiji kao takvoj, a najpre u kontekstu tragičnog napada koji je zadesio karikaturiste 2015. godine.
Šta je sve crni humor u geografiji, mogli smo čuti od profesorke geografije Marije Mitić u tako naslovljenom predavanju, u kojem je ona duhovito, u prepunoj biblioteci, prikazala nešto od humora vezanog za geografsku kartu, časove, ali i kultne filmske scene.
„British Humour“, naslov je dovoljno jasan, a kako bez Engleza pričati o humoru uopšte? Đaci su skečevima dobro zasmejali publiku (Marija Bungin, Aleksandra Lović, Jovana Sašić, Tijana Cakić iz 3/1, Nataša Radivojević, Marija Mijović, Vuk Savić, Mina Rašić iz 3/5 i Nina Bajčić, Katarina Bošnjak, Tijana Mićunović iz 2/4), a pripremila ih je profesorka engleskog jezika Branislava Rašić.
Imali smo čast da ugostimo još gostujućih predavača, naime, Njuz Net: Jelisaveta Miletić, Marko Dražić i Viktor Marković su ćaskali u jednoj vrlo ležernoj atmosferi o svojim iskustvima sa izmišljanjem vesti, o verovanju u fiktivne vesti, o neistinama koje se, nekim čudom, događaju, o hipsterima i autobiografskom u njihovim vestima.
Posle ponoći, u i dalje prepunoj biblioteci, mogao se čuti smeh, a i aplauz, jer su glumci Milica Živulović, Miljana Đorđević i Vasilije Aleksić iz 2/6, Martina Mitrović i Katarina Vastano iz 3/4 i Marija Kočović iz 3/8 podstakli dobru atmosferu, a kako i ne bi kad su bili sjajni i kad su „Ženski razgovori“, adaptirani prema tekstovima Duška Radovića, omiljeno štivo za one koji vole vedar i nezlobiv humor. Njih je pripremila profesorka srpskog jezika i književnosti i bibliotekarka Biljana Veljović.
Na samom kraju smo gledali „Siroti mali hrčki“, film iz 1973. po scenariju Gordana Mihića.
Između starih i novih bogova u ovom našem malom književnom svetilištu i skrovištu, posredovao je Marko Žutić, kao i prethodnih godina naša „tehnička podrška“ i važan saradnik.
Deluje kao da nismo predahnuli, ali jesmo: u dva muzička bloka u holu škole slušali smo fantastične đake koji su pevali i svirali zajedno sa profesorkom Petricom Ignjatović, u prvom bloku čuveni „Cabaret“, a u drugom, isto tako čuvenog Balaševića. Bilo je tu i pića i hrane: torte sa likom Čarlija Čaplina i lubenicom koja se smeje su nas takođe razvedrile, ali čini se da smo se najviše zasitili jer su nam kreativnost, dobar duh i saznanje apsolutno ispunili dušu.
Sa tom energijom ispratili smo naše maturante i ove godine, u želji da je oni prenesu dalje i oplemene ovaj i neki budući svet.
VAŠI BIBLIOTEKARI,
ZORAN BAŠIĆ I BILJANA VELJOVIĆ
Ključne reči:

Ostavite komentar

Your email is never published nor shared. Sva obavezna polja su označena *

*