Узвратна посета ученика и професора из Шведске

Узвратна посета ученика и професора из Шведске

Узвратна посета ученика и професора из шведског града Сансторпа (код Малмеа) реализована је од 27. априла до 1. маја, а у организацији ротари клубова „Сансторп“ и „Београд – Чукарица“.

Домаћини, ученици XIII београдске гимназије, првог дана посете повели су своје госте у разгледање Београда из туристичког аутобуса, шетњу Калемегданом и обилазак Римског бунара.

Осим Београда, гости из Шведске посетили су и околину, те су се наредног дана упутили у Истраживачки центар „Петница“, где су открили како изгледају ученички и студентски кампови, којим се научним дисциплинама полазници баве, што је у њима пробудило жељу да и сами учествују на неком од њих. Посета Историјског музеја Ваљева и Тешњара, старог градског језгра, окончана је обиласком клисуре реке Градац и испробавањем националних специјалитета у етно-ресторану.

Са ранијом историјом наших крајева ученици су имали прилику да се упознају наредног дана, током обиласка Виминацијума, једног од најзначајнијих римских градова и војних логора од I до VI века. Након обиласка археолошког налазишта, породица наше ученице Исидоре Ћосић угостила је све ученике у својој кући на Сребрном језеру.

Последњи дан боравка у Србији, после посете Народној скупштини и Музеју Николе Тесле, завршен је пригодном свечаношћу у школи. Домаћини су се потрудили да кроз видео запис и речи наших познатих књижевника гостима представе Београд, како га за ово кратко време можда нису доживели. Разговарало се о представама које један народ гаји о другом, али се дискутовало о предностима и манама образовних система двеју држава. Гости су испраћени песама познатих шведских бендова, уз међусобна обећања да ће наставити и оснажити стечена пријатељства.

Кључне речи:

Оставите коментар

Your email is never published nor shared. Сва обавезна поља су означена *

*