Немци и Пољаци заједно у Београду

Немци и Пољаци заједно у Београду

Наше искуство је показало да су студијске размене најлепша прилика за упознавање других култура и народа, што ће рећи да истовремена посета ученика и професора из Пољске и Немачке представља ретку и непроцењиву драгоценост. Више од педесет учесника и много више оних који су у програм били укључени индиректно уверили су се колико је лепоте изнедрила заједничка комуникација, међусобно преношење знања, учење првих речи на језику који је до тада био непознат. Читава школа, а чини се и град, још дуго су одисали живоћу, многогласјем и шареноликошћу.

Трећа по реду узвратна посета ученика и професора из IV општеобразовне гимназије из Вроцлава и прва у којој учествују гости из школе „Бертолт Брехт“ из Драмштадта била је осмишљена као низ активности, почев од образовних, културно-забавних до рекреативних. Гости су присуствовали пажљиво осмишљеним часовима српског, немачког, географије, историје, социологије, енглеског, математике, психологије, хемије, који су, углавном, били извођени на енглеском или немачком језику, бавили се занимљивим и интригантним темама и захтевали групни рад и активно учешће свих присутних. Једно од најупамћенијих било је предавање Александра Протића, федералног саветника за УНЕСКО у Француској, који је на приступачан, али научно утемељен начин, упознао госте са најзначајнијим појединостима Теслине животне и стваралачке биографије.

Чини се да Београд, окупан благим јесењим сунцем, одавно није био лепши него тих дана. Гости су га доживели кроз дуге шетње по старом градском језгру, панорамско разгледање, обиласке Бановог брда, Топчидера, а посетили су и Милошев конак, Музеј афричке уметности, Амбасаду Немачке и Гете институт.  И војвођанска престоница је на њих оставила снажан утисак, посебно дух мултикултуралности којим одише не само Нови Сад него и Сремски Карловци, кога су посетили приликом излета. Дан посвећен посети Војводине завршен је обиласком Карловачке гимназије и гроба њеног најпознатијег ученика, Бранка Радичевића.

Ни други излет ван Београда није донео ништа мање знања, искустава и утисака. Спомен парк „Крагујевачки октобар“ у Шумарицама и одавање почасти невиним ратним жртвама подстакао је и госте и домаћине да се присете прошлости свог народа, налазећи у њој подједнако трагичне догађаје, који светлошћу обасјавају генерације које долазе у недоглед.

Културни додири постали су најинтензивнији пред растанак, што показује лакоћа којом су Пољаци и Немци учили да играју српско коло после традиционалне закуске на Борачком кршу, као и снага глумачког умећа, којом су наши ђаци успели да оживе Вертеров лик у комаду, који су у коауторству написале професорке Биљана Радосављевић и  Невенка Јевтић.

И ова размена је доказ да се неки се доживљаји не дају превести у речи. О њима остају да сведоче склопљена пријатељства и најживља сећања.

Кључне речи:

Оставите коментар

Your email is never published nor shared. Сва обавезна поља су означена *

*