Извештај за ученичке размене – Дармштат , 2016.

Извештај за ученичке размене – Дармштат , 2016.

Дванаесторо  ученика XIII београдске гимназије је , у периоду од 17.  до 24. априла 2016. године   посетило , у оквиру ученичке размене, гимназију „Бертхолд Брехт“  у Дармштату,  у  Савезној Републици Немачкој, у пратњи професора Невенке Јевтић, професора немачког језика  и Сање Ристић, професора историје. Полазак је био у недељу 17.04. авионом до Франкфурта, где нас је сачекала колегиница  Биргит Шојрер , а потом смо  аутобусом  наставили до Дармштата, где су нас сачекали ученици-домаћини са родитељима. Први дан био је предвиђен за смештај и упознавање.

Програм наших домаћина био је изузетно динамичан. Другог  дана (понедељак 18.04.)смо после пријема директорке Зиглинде Лишка присуствовали настави у преподневним часовима, а у поподневним часовима (од 16 часова) кренули у обилазак града и упознавање са његовим знаменитостима, у пратњи  водича  господина Бернда Шефера, заменика директора Службе за интеркултурално и интернационално у Дармштату,   а са нама су биле и колеге  Биргит Шојрер и Јирген Венгер.   Трећег  дана (уторак 19.04) смо у преподневним  часовима посетили наставу и предавање са дискусијом на тему „Србија и Европска Унија“, које је одржао Ахим Гизген-Аква из Хесенске покрајинске централе за политичко образовање.   Ученици су имали прилику да добију одговоре на сва питања везана за Европску Унију и улазак Србије у Европску Унију. У 14 часова посетили смо  Градску кућу, где нас је примила и са нама разговарала госпођа Ирис Бахман, волонтерска градска саветница у Магистерату града.

Четвртог дана је организован целодневни излет у Хајделберг, прелеп град на обалама Некара, у коме смо време провели обилазећи стари град и замак, возили се бродом по Некару, а затим отишли до новог дела града у малу шетњу у потрази са сувенирима. У вечерњим сатима смо се пуни утисака вратили у Дармштат.

Пети дан ( четвртак 21.04. )почео је  наставом до 9,45,  након чега је уследило предавање Кристијана Фалковског, бившег  амбасадора Европске Уније у земљама у развоју, са темом „Зашто нам је потребна Европска Унија“.   У поподневним часовима смо са домаћинима  кренули  у шетњу  око седам брда Дармштата,  и пешке прешли 11 километара.  Након исцпљујуће шетње провели смо пријатан завршетак излета у ресторану крај рибњака, уз заједнички ручак и пријатно дружење.

Шестог  дана ( петак 22.04) смо возом отишли у Франкфурт, где смо у преподневним часовима посетили Гетеову родитељску кућу. Након обиласка   куће кренули смо у обилазак града, где нам се придружила Катица Станимиров, чланица Националног Савета Срба у Франкфурту. Наши домаћини из Дармштата су ученике повели у  Франкфуртску школу финансија и менџмента, где су посетили професора Кристофа Шаласта и разговарали с њим.  Професори Невенка Јевтић и Сања Ристић су провеле пријатно поподне са  Катицом Станимиров  уз ручак и разговор о будућој сарадњи.  По повратку из Франкфурта у вечерњим часововима одслушали смо музичку драму „Калисто“  Франческа Кавалија у Дармштатском државном  театру и вратили се исцрпљени, али задовољни на заслужени починак, после напорног дана.

У суботу (23.04) смо посетили Регионални музеј у Дармштату, где смо уз стручно вођење на енглеском језику разгледали изложбу дела Албрехта Дирера.

Недеља (24.04) била је планирана за одмор и растанак од домаћина.  У Београд смо се вратили у касним ноћним сатима, пуни утисака, са жељом да у септембру месецу ми угостимо наше љубазне домаћине, који су недељу дана провели с нама, несебично се трудећи да нам боравак у Немачкој учине што пријатнијим.

Професорка немачког језика Невенка Јевтић

Кључне речи:

Оставите коментар

Your email is never published nor shared. Сва обавезна поља су означена *

*