Završena razmena učenika JU Prva gimnazija Sarajevo i XIII beogradske gimnazije u okviru projekta ‘Superschools’

Završena razmena učenika JU Prva gimnazija Sarajevo i XIII beogradske gimnazije u okviru projekta ‘Superschools’

Tokom aktivnosti koje su realizovane 27. septembra, učenici su se bavili sagledavanjem antifašizma kao objedinjujuće ideje i narativa u nekadašnjoj zajedničkoj državi i tom prilikom su posetili Muzej banjičkog logora, kao i Muzej Jugoslavije u kome su se upoznali sa istorijom, političkim životom, društvenom strukturom, kulturom, umetnošću i svakodnevnim životom u bivšoj Jugoslaviji. Tokom ovog dana razmenu su posetila i tri predstavnika RYCO-a (Regionalne kancelarije za saradnju mladih) koja i sprovodi projekat Superškole.
Kao i tokom razmene u Sarajevu, jedan dan je bio posvećen devedesetim godinama 20. veka, tako da su u četvrtak, 28. septembra, učenici posetili redakciju dnevnog lista Danas i o antiratnoj orijentaciji  i o tome kako je bilo pisati i izveštavati tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog veka razgovarali sa glavnim i odgovornim urednikom Dragoljubom Petrovićem i novinarkom i kolumnistkinjom Safetom Biševac. Dan se nastavio odlaskom u KC Grad gde su učenici imali radionicu na temu izložbe: Lavirint devedesetih i upoznavanje sa antiratnim aktivnostima i ciljevima tokom ratova devedesetih.
Imajući u vidu činjenicu da je Ivo Andrić završio upravo Prvu gimnaziju u Sarajevu, dan se završio odlaskom u Jugoslovensko dramsko pozorište na predstavu „Gospođica“.
Učenici su u istom duhu nastavili rad na projektu i druženje i 29. i 30. septembra.
Poslednji dan bio je namenjen objedinjavanju saznanja i uvida u dobijeno tokom obe razmene kroz pisanje Deklaracije mladih kojom su učenici istakli poželjne oblike ponašanja koji bi trebalo da doprinesu boljem društvu i odnosima.
Učenici su ideje prikazali kroz crteže, pokazujući još jedanput visok nivo kreativnosti.
Nakon pregleda video materijala i fotografija sa obe razmene, učenici su izdvajali najdragocenije momente koji najbolje prenose duh razmene i prikazuju njena dostignuća, a zatim su njihovom montažom napravili kraće video materijale. Sve ovo se odvijalo na Kalemegdanu, da bi učenici druženje simbolično završili ručkom u Kafani SFRJ .
Pred polazak u subotu, učenici domaćini su zajedno sa svojim roditeljima pripremili oproštajni doručak u Svečanoj sali škole, nakon čega smo svi zajedno ispratili sad već iskrene prijatelje sa željom da se što pre ponovo sretnemo.
U iščekivanju završne konferencije na kojoj će profesori predstaviti rezultate projekta, kao i omladinskog kampa učenika sa svih razmena, ovom prilikom bismo pohvalili naše učenike zbog spremnosti da odgovorno prihvate ovakvu vrstu izazova, kao i na posvećenom radu tokom obe razmene, i to:
Vuka Vasića II3, Filipa Mirkovića II3, Andreu Dautović II3, Anđeliju Đuričić II4, Aleksu Lazića II7, Anju Bašić II7, Ivonu Đokić II7, Milicu Vučinić IV5, Anu Marković IV6, Miljanu Đorđević IV6, Sašu Marjanović IV7 i Danila Trifunovića IV9.
Zahvalnost dugujemo i njihovim roditeljima, na saradnji, a najpre na poverenju.
Ujedno, zahvaljujemo se još jednom učenicima i profesorkama JU Prva gimnazija Sarajevo na prekrasnim uspomenama, brojnim iskustvima, prijateljstvu i neizmernoj pomoći i gostoprimstvu.
Nadamo se i verujemo da će učešće u ovom projektu pomoći našim učenicima da nastave započeto, da će zahvaljujući ovom iskustvu negovati demokratske vrednosti kroz sagledavanje određenih pitanja iz različitih perspektiva.
Tamara Vukadinović i Dušica Biševac
Кључне речи:

Оставите коментар

Your email is never published nor shared. Сва обавезна поља су означена *

*