Креативни тим у студијској посети Немачкој

Креативни тим у студијској посети Немачкој

Креативни тим XIII београдске гимназије, кога чине ученици: Невена Тимотијевић, Ана Ђелмаш, Катарина Јањетовић, Доротеа Дамјановић, Јелена Станишић, Вељко Поповић, Милош Будимир, Брана Пантелић и Игор Бојковић, као и њихови ментори, Јелена Бабић и Зоран Башић, награђени су студијским путовањем у Немачку за победу на овогодишњем Фестивалу креативности. У току деветодневне посете  Драмштату, Хајделбергу и Франкфурту (27. септембра до 5. октобра), ученици су представили своју земљу, град, али победнички пројекат, заснован на медијском и тематском проширењу књиге „У потрази за јунаком“, немачког аутора Михаела Мартенса.

Боравак у Дармштату био је осмишљен као радна посета гимназији „Бертолд Брехт“, где су ђаци и професори XIII београдске гимназије учествовали у наставним и ваннаставним активностима и тако се на најбољи могући начин упознали са карактеристикама немачког образовног система. Радна посета Гимназији добила је још једну лепу димензију, јер је током те недеље (29. септембра – 03. октобра) школа „Бертолд Брехт“ прослављала четрдесет  година постојања, што је обележено низом отворених предавања, радионица, гостовања успешних бивших ученика, приредби, изложби и концерата. Искуство стечено у Гимназији домаћина било је драгоцено, како за професоре, који су имали прилику да се сусретну са једним од најнапреднијих образовних система у свету, тако и за ученике, јер су се уверили како фунцкионише модерна европска гимназија, који педагошки и стручни аспекти наставе су приоритетни, што им је омогућило да направе реално поређење између наше и немачке школе.

Након школских програмских активности, наши домаћини, професори и ђаци немачке гимназије, у послеподневним часовима представљали су нам културне и научне знаменитости Дармштата, међу којима су познати Технолошки универзитет, Универзитетска библиотека, Конгресно-научни центар „Дармштадијум“, Централни музеј покрајине Хесен са уметничком, историјском и природњачком збирком, уметничко средиште покрета „Југендстил“, Руска црква, замак Франкештајн и све оно што Драмштат чини.  Домаћини су организовали и једнодневни излет до Хајделберга, као једног од најлепших и за науку најчувенијих центара Немачке и света. Шетњом је обухваћен дворац Хајделберг, католичка и протестантска црква, али и најважнија и најчувенија знаменитост тог града – чувени Хајделбершки универзитет са библиотеком.

Студијска посета била је и прилика да се немачки гимназијалци и њихови професори упознају са нашом земљом, градом, школом и пројектом, које су наши ученици представили у виду мултимедијалне презентације у два наврата. Пријатно изненађена наступом и знањем наших ученика, директорка школе „Бертолд Брехт“ предложила је да се сарадња међу гимназијама настави. Квалитетним наступом наши ђаци су на најбољи начин приказали најлепше лице Србије и експлицитно дали свој допринос креирању позитивне слике о нашем народу и његовој култури.

Завршни део стручне посете креативног тима Немачкој одвијао се у Франкфурту(4. и 5. октобра), где су ученике и професоре XIII београдске гимназије угостили земљаци окупљени око Централног савета Срба у Хесену. Након пригодног пријема у Цркви и смештаја у српским породицама, уз стручну пратњу професорке Катице Станимиров, обишли су старо градско језгро Франкфурта, посетили Гетеову кућу и Уметнички музеј као један од најзначајнијих у граду. Сусрет са Србима који живе у Франкфурту уприличен је у клубу Савета Срба, где је креативни тим још једном имао прилику да представи свој пројекат и подстакне један дуг, срдачан и плодотворан разговор са домаћинима.

Добробити овог студијског путовања скоро да су несагледиве. Међународна презентација великог успеха, промоција наше Гимназије и ван државних граница, непроцењиво искуство и знање које су млади људи стекли, уживајући у плодовима свог рада, као и отворена могућност дугорочне сарадње између XIII београдске гимназије и гимназије „Бертолд Брехт“ свакако спадају међу најважније резултате овог путовања.

Кључне речи:

Оставите коментар

Your email is never published nor shared. Сва обавезна поља су означена *

*