Одржана 5. „Ноћ у библиотеци“

Одржана 5. „Ноћ у библиотеци“

Почела је култном сценом примата из „Одисеје у свемиру 2001“ Стенлија Кјубрика, како под утицајем загонетног Монолита, открива снагу „продужене руке“ – кости, као оруђа и као оружја. А тако је почела, можда, и људска историја. Кост се претворила у свемирски брод. Наша овогодишња тема – „Будућност“ тако је почела своју причу у библиотеци.
Најпре смо слушали смеле композиције модерних аутора, хорску песму о судбини муве која је слетела у пекмез, симфонију за 4 виолончела у 4 хеликоптера, композитора који је само пустио тишину да се чује… Професорка Петрица и деца били су инспиративни, као и касније у два мини концерта у холу…
Професорка Гордана Иветић снимила је филм о односу модерне и класичне уметности, не остављајући ни најмањи простор ономе што се издаје за уметност, а није то! Сита се изразговарала са Леонардом и сложили су се шта је права уметност!
Професорка социологије Емилија Томић нас је упозоравала на опасности информатичке револуције, која исувише самоуверено наступа. Дужни смо да промишљамо модерност!
Цело стручно веће географије, са ђацима, убедљиво и духовито нас је упозорило на извесност климатских промена. Није да нисмо знали, али недостајала нам је њихова научност и посвећеност. Хвала деци и професорима Мирјани Живовић, Јелени Сибиновић, Марији Митић и Милораду Јешићу!
Матурант Никита Јокић из 4-5, упознао нас је са модерним феритним материјалима, а затим су професорке хемије Слађана Делић и Иванка Јањетовић са децом приказале „зелену хемију“…
И млади биолози професорке Данице Ђурић били су инспиративни и надахнути – свет хромозома, матичних ћелија, еволуције која живи данас су нам ближи и већ смо бољи становници будућности захваљујући њима.
Професорка психологије Иванка Радојчић говорила нам је брижно и нудећи лек, о психичким болестима будућности. Депресија и анксиозност наступају као неумољиви освајачи, од којих, ипак, одбрана постоји – породица, креативност, природа…
Са темом краја света суочио нас је професор веронауке Вук Јовановић, приближио нам је Откровење Јована Богослова и дао нам хрушћанску наду у будућности да све може да буде и много лепше, топлије и испуњено љубављу!
О роботима и емпатији говорила нам је наша бивша ученица (и ученица генерације) Александра Нинковић, студенткиња 4. године филозофије. Смела питања за будућност – да ли ће роботи моћи да осећају, да ли имају своју еволуцију независну од људске…
Др Предраг Родић, теоријски физичар и теоретичар уметности и медија, предавао нам је о теорији струна, о хипер тексту, са најважнијом поруком за ученике , како је он рекао, којима су сијале очи од жеље за знањем, да су најважнији ослонци за индивидуалну стабилну будућност управо сам живот, али и трансцедентно, коме је увек потребно задржати простор у мислима и у деловању…
Током још једног дивног концерта Новака Мастиловића, Наташе Матајурц и хора, послужили смо се „сова тортом“ и „ракета тортом“(са српском заставом!), тако да је утисак био потпун!
Централно предавање о насељавању свемира одржао нам је др Милан Ћирковић, астрофизичар. Већ у часовима пред праскозорје, заједно са професором Ћирковићем, летели смо космосом, насељавали планете и били надахнути његовим научним и реалистичним приступом најфантастичнијим појавама. Видели смо пут којим ће свет ићи, ако желимо да се људске вредности сачувају. Али, око пола 3, уследила су и питања ученика, па смо се још двадесетак минута задржали заједно у овој незаборавној „Ноћи у библиотеци“.
Секвенце СФ филмова, које су најављивале сваку тему, пажљиво је бирала професорка српског језика и књижевности, библиотекарка Биљана Вељовић, уз помоћ матуранта Душана Церовића.
Програм је пуних 8 сати сјајно водила Јелисавета Трајковић, док су техничка подршка били Алекса Петревски и Лука Станишић (сви из 3-5).

Захваљујемо се свим учесницима, гостима, бившим и садашњим ученицима, родитељима и бившим и садашњим професорима! Свако је дао свој допринос, било као учесник, било као посматрач, да нам ова ноћ буде тако богата и лепа!

Кључне речи:

Оставите коментар

Your email is never published nor shared. Сва обавезна поља су означена *

*