ПРЕДСТАВНИЦИ XIII БЕОГРАДСКЕ ГИМНАЗИЈЕ ПРИЛИКОМ ОТКРИВАЊА СПОМЕНИКА ДР ХИРШФЕЛДУ

ПРЕДСТАВНИЦИ XIII БЕОГРАДСКЕ ГИМНАЗИЈЕ ПРИЛИКОМ ОТКРИВАЊА СПОМЕНИКА ДР ХИРШФЕЛДУ

Сећање на др Хиршфелда и његову несебичну помоћ нашем народу ових је дана добило и свој материјални, видљиви облик – лепу бисту испред Српског лекарског друштва. Биста је од белог мермера из Караре, оног истог у којем је Микеланђело вајао Давида, а рад је академског вајара Горана Чпајка.

Учествовали смо у овој свечаности на позив Српског лекарског друштва и Амбасаде Републике Пољске. Разлог томе је ученичка размена са гимназијом из Вроцлава а у оквиру које одлазимо на гроб др Хиршфелда. Представљали су школу чланови овогодишње размене: Маша Бркић II3, Милица Лазовић II8, Ленка Протић II9, Никола Ђокић II2, Страхиња Радовановић II1, Милош Грмуша IV3 (Милош је истог дана бранио матурски рад на тему „Српске године др Хиршфелда” – примерак рада наћи ће своје место у Архиву СЛД),  професорка српског језика и књижевности Биљана Радосављевић и директор Бојан Вучковић.

О значају рада др Хиршфелда говорили су: заменик амбасадора Републике Пољске – Томаш Његожиш, председник СЛД – др Радоје Чоловић, председник Секције за историју медицине СЛД – др Зоран Вацић, али и потомак др Хиршфелда – др Марта Балинска. Имали смо част да упознамо др Марту Белинску (део је тима „Лекари без граница” при ОУН) и упутимо је у наше ходочашће њеном заслужном претку. Часна и хумана дела треба увек да буду јасно видљива – посебно младим људима, јер сећања кроз време носе управо они.

 

 

Кључне речи:

Оставите коментар

Your email is never published nor shared. Сва обавезна поља су означена *

*