Прва школа из Србије у посети Држави Израел!

Прва школа из Србије у посети Држави Израел!

Када смо у фебруару 2018. године примили у госте „Младе амбасадоре Израела“, 35 ученика, тек на неколико сати, нисмо могли ни да наслутимо каква је чудесна прича пред нама! Незаборавно дружење ученика, муњевито падање свих баријера и тако брзи опроштај у хотелу у којем су одсели, у великој београдској мећави, уз потписивање Споразума о сарадњи… Нисмо веровали да ћемо моћи да отпутујемо у узвратну посету – скупо, далеко, ван устаљених рута… Испоставило се да ништа од тога није тачно – било је потребно само мало добре воље, па да  13 ученика са професорима и директором, борави у Јерусалим и Тел Авиву од 20. до 24. децембра 2018!

Пролазе дани и недеље од тог пута, а утисци нас не напуштају. Као да смо добили бескрајан број часова из историје, социологије, веронауке, грађанског васпитања, уметности, примењених наука… А изнад свега тога поновно дружење наших ученика са ученицима из школе „Alliance High School“ и дводневни боравак у израелским породицама, уочи Шабата и на сам тај дан, уз учествовање у свим пригодним обичајима и породичном окупљању. После дивног пријема у школи, мале приредбе и дискусије ученика о модерним темама, посетили смо и импресиван музеј посвећен историји јеврејског народа у модерно доба.

Осећали смо се као грађани света између Јерусалима, града старог 4000 година и Тел Авива, града који живи живот 22. века, а на растојању од само педесетак км један од другога. Са каквим само успехом модерно и традиционално трају и живе једно поред другог, а да се никада међусобно не спутавају! Најважнија лекција. И још једна – колико је јако друштво које ствара државу, јаку, јер почива на јаком друштву…

Посетили смо Цркву Васкрсења Христовог, и у њој Голготу и Христов гроб, посетили смо Зид плача, Виа Долоросе, као и капије Јерусалима – Лављу, Дамаску и Јафа…Јеврејски, хришћански, арапски део Јерусалима… Поглед ка Маслинској гори…

Заједно са нашим домаћином, представником „Младих амбасадора Израела“, господином Данијелом Нехемијом, посетили смо и нашу амбасаду у Држави Израел, где смо на најлепши начин били дочекани од нашег амбасадора господина Милутина Станојевића, његове супруге госпође Светлане Станојевић и секретара амбасаде господина Дејана Благојевића. Имали смо задовољство да чујемо дивно предавање господина Амбасадора о модерном Израелу, проблемима савремене историје Блиског истока, али и о лепоти и значају дипломатског позива. Наши љубазни домаћини су ученицима показали и просторије амбасаде и упознали их са радом једног дипломатског представништва…  Двосатни боравак у нашој амбасади остао је незабораван! Захваљујемо им се и на овај начин!

И нови укуси и мириси, бескрајна плажа Тел Авива, непрестана преплитања различитости, прошлог, садашњег и будућег и ми у том вртлогу лепог и узбудљивог!

Било је то једно од најлепших путовања…

Надамо се да ћемо имати прилике да ученике из Израела опет угостимо у Београду.

Сада бисмо их већ дочекали као старе пријатеље!

Кључне речи:

Оставите коментар

Your email is never published nor shared. Сва обавезна поља су означена *

*