Ученици из Дармштата у Београду – септембар 2018.

Ученици из Дармштата у Београду – септембар 2018.

Ове године је наша школа поново била домаћин  гостима из Немачке. Једанаест  ученика гимназије „Бертолд Брехт“ из Дармштата је у пратњи професора Катарине вон Гревениц и Малтеа Михела посетило нашу школу и наш град, у периоду од 15. до 22. септембра. Ученици су као и сваке године били смештени у домовима наших ученика, с којима су провели незаборавних недељу дана.

Тема сусрета је била „Дунав спаја.“ У складу с темом смо  реализовали наш програм. Првог дана боравка у школи је професор Александар Вучетић одржао час са гостима и домаћинима с истом темом, где је на занимљив начин упознао госте са лепотама Дунава у нашој земљи и многим тврђавама на Дунаву, као  и њиховом историјом. У оквиру програма смо извели два целодневна излета, који су се нашим гостима изузетно допали. Посетили смо Хумнанитарно удружење Немаца „Герхард“ у Сомбору, где су нас  срдачно дочекали и одржали презентацију о Подунавским Немцима у Србији, и упознали нас с њиховим животом и радом. Љубазни председник удружења, господин Бек,  нас је лично повео у шетњу Сомбором и показао нам све лепоте и знаменитости овог дивног града.

Гости су имали прилику да током боравка у нашој школи посете часове разних предмета, а посебно интересовање је изазвао час хемије, који је приредила, уз несебично ангажовање, професорка хемије, Анита Стојчевски.

У оквиру забавног програма пружили смо нашим гостима првог дана боравка вожњу бродом, где су могли с наших река да уживају у лепотама нашег града, а затим смо заједнички посетили Музеј савремене уметности. У четвртак, 20. септембра смо посетили новоотворени Народни музеј и имали прилику да се заједно с гостима упознамо са драгоценим уметничким благом ове цењене куће.

Последњег дана њиховог боравка смо посетили Голубац и голубачку твђаву, а затим се вратили у Виминацијум, где су наши гости и домаћини, пре обиласка локалитета, имали јединствену прилику да опробају своје спортске вештине у Адреналин парку, у коме су провели два сата уживајући у необичним спортским активностима.

Све време боравка наших гостију нам је време ишло на руку, па је и оно улепшало заједничке тренутке.

У суботу, 22. септембра, смо се тешка срца растали од наших гостију уз много суза и дугих, срдачних загрљаја. С нестрпљењем чекамо мај, када ћемо се опет срести с нашим пријатељима, овај пут у Дармштату, у Немачкој.

 

 

Невенка Јевтић, професор немачког језика

 

 

 

Кључне речи:

Оставите коментар

Your email is never published nor shared. Сва обавезна поља су означена *

*