Poklon za naše nove učenike!

Poklon za naše nove učenike!

Poklon za naše nove učenike!
Nastavljamo tradiciju dočekivanja novih učenika knjigom – prošle godine bili su to „Rani jadi“ Danila Kiša, a ove smo odabrali knjigu našeg mislioca Uroša Petrovića (1880-1915) „Za svaki dan“.
Uroš Petrović je posle studija književnosti na Velikoj školi u Beogradu, 1902. godine, otišao u Pariz gde je na Sorboni doktorirao književnost 1908, tezom o Hipolitu Tenu. Naredne godine se vratio u Srbiju i zaposlio se kao docent na katedri za književnost Beogradskog univerziteta. Tokom povlačenja srpske vojske1915. godine, već narušenog zdravlja, preminuo je u Prokuplju. Jedina njegova knjiga moralističke proze, „Za svaki dan“, objavljena je 1926. godine. Tek ove godine izdata je ponovo, zaslugom izdavača „Gutenbergova galaksija“. Predgovor je napisao Slobodan Jovanović. Želimo da na ovaj način podsetimo na delo ovog izuzetnog čoveka.
Citat iz knjige: „Primiti ono što se ne da promeniti, to je prvi stupanj mudrosti. Voleti ono što se ne da promeniti kao da smo mi sami to tražili, to je poslednji stupanj, i to znači biti jači od sudbine, jer to znači, u stvari, promeniti je. To je ona čudna, čarobna moć dušina koja sve što je se dotakne pretvara u lepotu, u dobrotu, u radost, u utehu. Ona je kao sunce, koje ostaje uvek čisto, svetlo i zlatno ma čega se dotaklo. Ona je kao cvet koji na đubretu raste, njim se hrani, i njega pretvara u lepotu, u graciju, u boju, sjaj i miris.“
Ključne reči:

Ostavite komentar

Your email is never published nor shared. Sva obavezna polja su označena *

*